Σχεδιασμός και ενίσχυση των κόμβων οπλισμένου σκυροδέματος με βάση τους ευρωκώδικες - Παύλου, Σωτήρης (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η αυξανόμενη μέσα από τα χρόνια σεισμική επικινδυνότητα που διατρέχουν τα κτήρια και άλλες κατασκευές, έδωσε το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές στην προσέγγιση, την πολιτική και τις πρακτικές αντισεισμικού σχεδιασμού για την προστασία και θωράκιση των κατασκευών. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προχωρήσει με την θέσπιση τεχνικών κανόνων και προτύπων που πλέον έχουν ενσωματωθεί στα εθνικά πρότυπα σχεδιασμού κάθε κράτους - μέλους της. Με βάση αυτούς τους κανόνες που σήμερα γνωρίζουμε ως Ευρωκώδικες ο σχεδιασμός κατασκευών έγινε πιο ορθός και ασφαλής καθώς κάθε τμήμα και δομικό στοιχείο των κατασκευών μελετάται και εξετάζεται προσεκτικά ώστε να μπορεί να λειτουργεί και να ανταποκρίνεται σε κάθε περίσταση χωρίς να θέτει την κατασκευή σε κίνδυνο. Η εν λόγω μελέτη διαπραγματεύεται θέματα του σύγχρονου αντισεισμικού σχεδιασμού κτηρίων καθώς ο τομέας αυτός αποτελεί πλέον ένα απαραίτητο κομμάτι για την διασφάλιση της λειτουργικότητας και διατήρηση της ακεραιότητας του κτηρίου. Στη μελέτη αυτή γίνεται μια προσπάθεια για την επισήμανση του ρόλου που κατέχουν οι κόμβοι δοκών - κολώνων και την αποτίμηση τους, βάση των Ευρωκώδικων σε περιπτώσεις σεισμικών δονήσεων τόσο κατά τον σχεδιασμό ενός νέου κτηρίου όσο και για τον έλεγχο υφιστάμενων κατασκευών.
Keywords: Κόμβος; Σύνδεσμος; Ευρωκώδικες; Αντισεισμικός σχεδιασμός; Διατμητική δύναμη; Συνδετήρες