Παραγωγή υδρογόνου από σκραπ σιδήρου και εκχύλισμα πράσινου τσαγιού - Ηλία, Ελένη (My University, 2024)
Στην παρούσα πτυχιακή διατριβή, μελετάται η παραγωγή υδρογόνου από απορρίμματα σιδήρου. Το υδρογόνο αποτελεί ένα υποσχόμενο εναλλακτικό καύσιμο στην σύγχρονη εποχή, το οποίο μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο των συμβατικών ορυκτών καυσίμων και να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της αντίδρασης των απορριμμάτων σιδήρου και εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού για την παραγωγή υδρογόνου. Μελετήθηκαν διαφορετικές συγκεντρώσεις green tea, διαφορετικές θερμοκρασίες και διαφορετικές διοχετεύσεις αερίων. Ακόμη, μελετάται αν στα διαλύματα η παρουσία ή απουσία διττανρθακικού νατρίου (NaHCO3) ευνοεί την παραγωγή υδρογόνου. Μέσω των αποτελεσμάτων, πάρθηκαν τα συμπεράσματα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας ευνοεί σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή Η2. Η αύξηση της συγκέντρωσης του πράσινου τσαγιού καθώς επίσης και η διοχέτευση με CO2 αυξάνουν επίσης την παραγωγή του υδρογόνου. Παράλληλα, συμπεραίνεται ότι, εν απουσία διττανθρακικού νατρίου, η παραγωγή υδρογόνου είναι επίσης αυξημένη.
Keywords: Υδρογόνο; απορρίμματα σιδήρου; πράσινο τσάι; αέρια χρωματογραφία; Hydrogen; scrap iron; green tea; gas chromatography