Εθνικισμός και «Εθνική» Ταυτότητα στο (Νεο)Ελληνικό Έθνος-Κράτος: Μικρασιατική Καταστροφή και «Ελληνικότητα» στα λογοτεχνικά έργα των Ηλία Βενέζη, Στρατή Μυριβήλη και Διδώς Σωτηρίου - Δημητρίου, Δέσποινα (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2021)
Η παρούσα διατριβή εξετάζει αρχικά τις θεωρίες και το ιστορικό πλαίσιο του Έθνους και του Εθνικισμού. Στη συνέχεια γίνεται μια λεπτομερής ανάλυση των διαφόρων μορφών του ελληνικού εθνικισμού που προκύπτουν από την ίδρυση του (νεο)ελληνικού κράτους έως την κατάρρευση της Μεγάλης Ιδέας, στη λεγόμενη Μικρασιατική Καταστροφή. Διερευνάται η «εθνική» ταυτότητα των προσφύγων της Μικράς Ασίας μέσα από τα έργα τριών συγγραφέων που βίωσαν τον πόλεμο και τον ξεριζωμό από το γενέθλιο τόπο τους. Τα μυθιστορήματα Γαλήνη και Αιολική Γη, του Ηλία Βενέζη, Η Παναγιά η Γοργόνα του Στρατή Μυριβήλη και Ματωμένα Χώματα και Οι Νεκροί Περιμένουν της Διδώς Σωτηρίου, συνεισφέρουν σημαντικά στο «εθνικό» αφήγημα που προβάλλει τις «αμετάβλητες αξίες» του ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τη μνήμη, τα σύμβολα, το μύθο και την παράδοση.
Keywords: Ελληνικός εθνικισμός; Νεοελληνικό κράτος; Μικρασιατική καταστροφή