Ετοιμασία δελτίου ποσοτήτων με τη χρήση λογισμικού προγράμματος - Νίκου, Bάσω (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο την ετοιμασία του δελτίου ποσοτήτων μιας διώροφης οικοδομής, λαμβάνοντας μετρήσεις από τα αρχιτεκτονικά και στατικά της σχέδια και χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή, και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Microsoft Excel 2010, για τους αριθμητικούς υπολογισμούς. Ουσιαστικά έχει χρησιμοποιηθεί η άμεση μέθοδος ετοιμασίας του δελτίου ποσοτήτων, η οποία πραγματοποιείται σε δύο στάδια, τα οποία καθορίζουν και τα δύο κεφάλαια της εργασίας. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται η εύρεση και καταχώρηση των διαστάσεων στα δελτία αναφοράς και ο τετραγωνισμός. Οι διαστάσεις όλων των επί μέρους εργασιών διαβάζονταν ή μετριόνταν από τα σχέδια και καταχωρούνταν με τις αντίστοιχες περιγραφές, σύμφωνα με τους κανονισμούς του προτύπου μετρήσεων SMM7, σε τυπικές ειδικά διαχωρισμένες σελίδες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Όπου ήταν χρήσιμο, γίνονταν και κάποια σχέδια για καλύτερη κατανόηση και εύρεση διαστάσεων, με τη βοήθεια του προγράμματος Google SketchUp 8. Ακολούθως, γίνονταν όλες οι αριθμητικές πράξεις και υπολογισμοί στο λογισμικό πρόγραμμα, δίνοντας του τις κατάλληλες αριθμητικές σχέσεις. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται η ετοιμασία του δελτίου ποσοτήτων. Όλες οι ποσότητες των επιμέρους εργασιών με τις σχετικές περιγραφές και μονάδες μέτρησης, μεταφέρθηκαν από τα δελτία ταξινόμησης σε τυπικές σελίδες, τα δελτία ποσοτήτων. Οι υπολογισμοί της ολικής τους ποσότητας (προσθέσεις, αφαιρέσεις) γινόταν επίσης με τη βοήθεια του προγράμματος Microsoft Excel 2010, το οποίο τελικά εξάγει το δελτίο ποσοτήτων.
Keywords: Guadrature; Dimension; Microsoft excel 2010; Τετραγωνισμός; Διάσταση; Microsoft excel 2010