Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου - Σελεάρη, Χριστίνα (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Η αγορά του ελαιολάδου με το πέρασμα των χρόνων αυξάνεται διαρκώς. Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που είναι γνωστό παγκοσμίως. Η ελαιοκομία είναι μια δυναμική καλλιέργεια και το ελαιόλαδο είναι ευρέως γνωστό για τις λειτουργικές του ιδιότητες. Η παρούσα πτυχιακή εργασία, αναφέρει αρχικά την ιστορία και τα βοτανικά χαρακτηριστικά του ελαιόδεντρου, τη χημική σύσταση του ελαιολάδου και τα στάδια παραγωγής του από τον ελαιόκαρπο ως τον καταναλωτή και πώς επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου. Επιπλέον, αναφέρονται τα βήματα του συστήματος ασφαλείας που υπάρχουν στο ελαιουργείο όπως και ο κατάλληλος τρόπος αποθήκευσης του για παραλαβή ενός ασφαλούς προϊόντος για κατανάλωση από τον καταναλωτή. Στην εργασία αυτή δόθηκε ιδιαίτερη βάση στο τομέα της οξείδωσης του ελαιολάδου. Μελετήθηκε ο μηχανισμός οξείδωσης του ελαιόλαδου όπως και παράγοντες που συμβάλλουν στην οξείδωση του.
Keywords: Οξείδωση; Ελαιόλαδο; Ελιά; Μηχανισμός οξείδωσης; Oxidation; Olive oil; Oil; Oxidation mechanism