Έξυπνο σπίτι με την χρήση πρωτοκόλλου KNX και τεχνητών νευρωνικών δικτύων - Ιωαννίδης, Χαράλαμπος (My University, 2022)
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ένταξη της στον κτηριακό αυτοματισμό είναι κατά κόρον οι πρωταγωνιστές της παρούσας πτυχιακής εργασίας με τίτλο «Έξυπνο σπίτι με την χρήση πρωτοκόλλου KNX και τεχνητών νευρωνικών δικτύων». Μετά από διάφορες έρευνες έχει παρατηρηθεί πως ένα μεγάλο κομμάτι από τη συνολική ενέργεια που ξοδεύεται αφορά το οικιακό κομμάτι. Επιπρόσθετα έχει παρατηρηθεί πως πολλές φορές στις οικείες σπαταλάται ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από της πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Μια βασική αιτία που συμβαίνει αυτό είναι και η ανθρώπινη αμέλεια όπως φαίνεται και μέσα από την πτυχιακή εργασία. Βασικός σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι με τη χρήση του ΚΝΧ πρωτοκόλλου και της δυνατότητας που προφέρει για ενοποίηση πολλών συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές να δούμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί μια έξυπνη κτιριακή εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών. Επιπρόσθετα, με τη δυνατότητα ενοποίησης της εγκατάστασης στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΚΝΧ IOT) να εκμεταλλευτούμε της δυνατότητες που μας προσφέρονται όπως τα διάφορα πεδία τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχουν στο διαδίκτυο IOT. Συγκεκριμένα θα εκμεταλλευτούμε τον συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο των τεχνητών νευρωνικών δικτύων και την ικανότητα πρόβλεψης που διαθέτουν. Εκμεταλλευόμενοι τις προβλέψεις κάποιων μεταβλητών που επηρεάζουν την ατμόσφαιρα στο έξυπνο σπίτι όπως για παράδειγμα θερμοκρασία και υγρασία θα πραγματοποιείται ενεργοποίηση των κατάλληλων συσκευών για σωστή ρύθμιση του περιβάλλοντας στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται μια αυτοματοποιημένη διαδικασία χωρίς να είναι απαραίτητη η ανθρώπινη παρέμβαση. Ακόμη μέσα από την πτυχιακή εργασία θα δούμε τι άλλες εφαρμογές μπορεί να έχει ο κλάδος των τεχνητών νευρωνικων δικτύων στα έξυπνα σπίτια και ποια πλεονεκτήματα προσφέρει, αλλά και πώς μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια εγκατάσταση .
Keywords: ΚΝΧ; IOT; Τεχνητή νοημοσύνη; Έξυπνα σπίτια; Τεχνητά νευρωνικά δίκτυα; KNX; IOT; Artificial intelligence; Smart building; Artificial neural network