Θαλάσσια χωροταξία - Μανώλη, Μανώλια (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό την απεικόνιση της υπάρχουσας κατάστασης και τη δυναμική ανάπτυξης των διαφόρων δραστηριοτήτων στο θαλάσσιο χώρο της περιφέρειας της Βαλτικής Θάλασσας και της Κύπρου (Μεσόγειος Θάλασσα), όπως προκύπτουν από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ), προκειμένου να εντοπιστούν συγκεντρώσεις και συγκρούσεις δραστηριοτήτων. Επίσης, γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης γεωχωρικών δεδομένων για τις δραστηριότητες στο θαλάσσιο χώρο της περιφέρειας μελέτης και το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την κάθε μελετώμενη δραστηριότητα, προκειμένου να δοθεί το ευρύ φάσμα δεδομένων και εργαλείων που είναι απαραίτητα για να εφαρμοστεί ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) βάση της οικοσυστημικής προσέγγισης. Γενικότερα, αναφέρετε ο όρος όσον αφορά την θαλάσσια χωροταξία και πια κριτήρια θα πρέπει να πληρούν οι χώρες οι οποίες εντάσσονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό(ΘΧΣ). Παρόλα αυτά, όσο τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται, τόσο και οι νομοθεσίες, δίνουν κυρίως τις κατευθυντήριες γραμμές για την θαλάσσια χωροταξία και για το πώς και πότε πρέπει να είναι η τελική παράδοση των έργων για κάθε χώρα που βρίσκεται στο σχέδιο αυτό. Οι χώρες στις οποίες αναφερθήκαμε, είναι οι χώρες που εντάσσονται στην Βαλτική Θάλασσα, όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Κύπρος, η οποία βρίσκετε στην Μεσόγειο Θάλασσα. Κάθε χώρα ξεχωριστά ασχολήθηκε και ασχολείται με τις ανάλογες δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να στηρίξει και αναπτυχθεί βάση της τοποθεσίας και τις ευελιξίας του χώρου που βρίσκετε.
Keywords: Μεσόγειος Θάλασσα; Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό(ΘΧΣ)