Ο ρόλος της κοινότητας στην υλοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω του πολιτιστικού τουρισμού - Αφουξενίδη, Έλενα (Department of Hotel and Tourism Management, Faculty of Management and Economics, Cyprus University of Technology, 2021)
Σκοπός αυτής της μελέτης είναι η ανάδειξη του ρόλου που έχουν οι κάτοικοι στην υλοποίηση της αειφορίας μέσω του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς και των αντιλήψεών τους περί της βιώσιμης ανάπτυξης. Η έρευνα επικεντρώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο Φιλοπάππου, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον βράχο της Ακρόπολης. Για την εξέταση των θεμάτων που ανέκυψαν κρίθηκε κατάλληλη η υιοθέτηση της ποιοτικής διερευνητικής μεθόδου. Βασικό ερευνητικό εργαλείο ήταν οι συνεντεύξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην αρχαιολογική περιοχή αλλά και μέσω διαδικτυακών και τηλεφωνικών κλήσεων. Συνολικά διεξήχθησαν 17 συνεντεύξεις, γεγονός που δικαιολογείται από τη δυσκολία εύρεσης ατόμων εξαιτίας της καραντίνας και της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων εντός της Αττικής – μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της Covid-19 – κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας. Προκειμένου να σχηματιστεί μια ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά τη βιωσιμότητα στην αρχαιολογική περιοχή αξιοποιήθηκαν στοιχεία, που προέκυψαν από την επιτόπια παρατήρηση, φωτογραφίες, δημοσιευμένα άρθρα και αρχειακό υλικό, που ήταν προσβάσιμο μέσω του διαδικτύου. Τα ευρήματα που αναδύθηκαν από την ερευνητική διαδικασία ξέφυγαν από το θεωρητικό υπόβαθρο, στο οποίο βασίστηκε η έρευνα. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τη συνεισφορά μιας μερίδας των κατοίκων, που ζουν σε γειτνιάζουσες του αρχαιολογικού χώρου περιοχές, η δράση των οποίων επικεντρώνεται στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου της περίπτωσης μελέτης.
Keywords: Πολιτιστικός τουρισμός; Αειφόρος ανάπτυξη; Αρχαιολογικός χώρος; Κάτοικοι; Cultural tourism; Sustainable development; Archaeological site; Residents