Ψυχολογική επιβάρυνση σε οικογενειακούς φροντιστές ατόμων με άνοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Συστηματική Ανασκόπηση βιβλιογραφίας - Αλκιβιάδης, Κωνσταντίνος (q, 2021)
Εισαγωγή: Η άνοια αποτελεί μια κλινικά πολυσύνθετη και προοδευτική νόσο που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω. Με την αύξηση του ποσοστού εμφάνισης της διαταραχής, αυξάνεται και η ανάγκη για παροχή φροντίδας, κυρίως από την οικογένεια, με αποτέλεσμα την ψυχολογική επιβάρυνση τους. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της ψυχολογικής επιβάρυνσης σε οικογενειακούς φροντιστές των ατόμων με άνοια, πως μετριέται, πως βιώνεται αλλά και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση της ψυχολογικής επιβάρυνσης.. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και ευρωπαϊκής βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων PubMed, Google Scholar, Medline και Cinahl. με λέξεις κλειδιά caregivers burden, dementia και psychological burden. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 12 μελέτες, δημοσιευμένες κατά την περίοδο 2015-2020, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως όντως οι οικογενειακοί φροντιστές βιώνουν την ψυχολογική επιβάρυνση φροντίζοντας τα άτομα με άνοια, όπως έδειξαν τα εργαλεία αξιολόγησης που χρησιμοποίησαν οι συγκεκριμένες μελέτες. Η ψυχολογική επιβάρυνση βιώνεται μέσα από την εμφάνιση άγχους, στρες και κατάθλιψης λόγω αρκετών παραγόντων, όπως η έλλειψη ενημέρωσης των φροντιστών, διάρκεια φροντίδας κ.α. Συμπεράσματα: Οι οικογενειακοί φροντιστές βιώνουν αυξημένα επίπεδα ψυχολογικής επιβάρυνσης. Επομένως, σημαντικό είναι η διεξαγωγή περισσότερων μελετών ώστε να διερευνηθούν καλύτερα οι παράγοντες αυτής της ψυχολογικής επιβάρυνσης, αλλά και στρατηγικών αντιμετώπισης της επιβάρυνσης των φροντιστών.
Keywords: Caregivers’ burden; Dementia; Psychological burden