Υπολογισμός Εκπομπών στο Λιμάνι της Λεμεσού - Λουράνδος, Χαρίλαος (My University, 2025)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις εκπομπές αερίων ρύπων που προκύπτουν από τη ναυτιλιακή δραστηριότητα εντός του λιμένα Λεμεσού και της ευρύτερης ζώνης αγκυροβολίου. Η προσέγγιση βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα του Συστήματος Αυτόματης Αναγνώρισης Πλοίων (AIS), τα οποία συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν για 196 διαφορετικά πλοία που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή. Κάθε πλοίο ταξινομήθηκε σε μία από τις τρεις κύριες λειτουργικές καταστάσεις — πλεύση (transit), χειρισμοί πρόσβασης/αναχώρησης (maneuvering) και παραμονή στο λιμάνι (hoteling) — σύμφωνα με την ταχύτητά του, ακολουθώντας τιμές κατωφλίου που προτείνονται στη διεθνή βιβλιογραφία (Chen et al., 2016; Tran et al., 2022). Η ανάλυση βασίστηκε σε υπολογιστικό μοντέλο τύπου activity-based bottom-up, το οποίο προσαρμόστηκε από προηγούμενη μελέτη εφαρμοσμένη στο λιμάνι της Σιγκαπούρης (Tran et al., 2022). Για κάθε λειτουργική κατάσταση, υπολογίστηκε η κατανάλωση καυσίμου των κύριων μηχανών, των βοηθητικών μονάδων και των λεβήτων, με βασικά δεδομένα εισόδου τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πλοίων από τη βάση Clarkson’s Intelligence Platform, καθώς και τιμές SFOC από την 3η Μελέτη του IMO (2015). Τα δεδομένα AIS παρείχαν πληροφορίες για την ταχύτητα και το βύθισμα των πλοίων, καθώς και τις συντεταγμένες για κάθε στίγμα, στοιχεία κρίσιμα για την αξιοπιστία των υπολογισμών. Με βάση την υπολογισμένη κατανάλωση καυσίμου, υπολογίστηκαν οι εκπομπές CO₂, NOₓ, SOₓ, PM, CO, N₂O και CH₄, με χρήση των επίσημων συντελεστών εκπομπής. Τα αποτελέσματα αναλύονται ως προς τον τύπο πλοίου και τη λειτουργική του κατάσταση, αναδεικνύοντας τις βασικές πηγές ρύπανσης εντός της λιμενικής ζώνης. Η εργασία αυτή αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη απόπειρα εκτίμησης των ναυτιλιακών εκπομπών στο λιμάνι της Λεμεσού και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κατανόησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ως βάση για μελλοντικό σχεδιασμό μέτρων πολιτικής.
Keywords: εκπομπές αερίων ρύπων; ναυτιλιακή δραστηριότητα; Σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πλοίων (AIS); πλεύση (transit); χειρισμοί πρόσβασης/αναχώρησης (maneuvering); παραμονή στο λιμάνι (hoteling)