Αποτύπωση της εμπειρίας των λογοθεραπευτών στη χρήση κοινωνικών ιστοριών σε παιδιά με επικοινωνιακές και συμπεριφορικές δυσκολίες, με ή χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος - Ξενή, Άντρεα (q, 2021)
Στόχος: Η παρούσα έρευνα έχει σκοπό να μελετήσει τις απόψεις και εμπειρίες επαγγελματιών λογοθεραπευτών της Κύπρου, για την αποτελεσματικότητα των Κοινωνικών Ιστοριών, σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν συμπεριφορικές και επικοινωνιακές δυσκολίες, με ή χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Μεθοδολογία:Στην έρευνα συμμετείχαν 8 επαγγελματίες λογοθεραπευτές (8 γυναίκες). Τα κριτήρια επιλογής τους αποτελούσαν η εργασία τους σε πόλεις της Κύπρου και ή χρήση των κοινωνικών ιστοριών σε τουλάχιστον 2 περιστατικά στην επαγγελματική τους καριέρα. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για συλλογή δεδομένων ήταν δομημένες συνεντεύξεις οι οποίες αποτελούνταν από 12 ερωτήσεις. Τα δεδομένα των συνεντεύξεων ακολούθως ομαδοποιήθηκαν και αναλύθηκαν μέσω της Microsoft Office Excel (2016). Για την πραγματοποίηση της ανάλυσης των δεδομένων, οι απαντήσεις των λογοθεραπευτών χωρίστηκαν και ομαδοποιήθηκαν ανάλογα με τις επικρατέστερες απαντήσεις. Αποτελέσματα: Μέσα από τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκε η θετική εμπειρία των λογοθεραπευτών στη χρήση των κοινωνικών ιστοριών, με αναφορές ότι -μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σε αρκετούς τομείς και ιδιαίτερα σε αυτούς της επικοινωνίας και της συμπεριφοράς. Αρκετοί λογοθεραπευτές είναι αυτοί που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα στη χρήση τους. Συμπεράσματα: Επομένως, οι κοινωνικές ιστορίες μπορεί είναι αποτελεσματικές σε παιδιά με επικοινωνιακές δυσκολίες και προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα και με τη βιβλιογραφία, ωστόσο η εκπαίδευση γενικότερα στον τομέα της ΔΑΦ στην Κύπρο είναι περιορισμένη και αποσπασματική και η προσφορά εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά κυρίως υλικού στη χρήση εναλλακτικών μέσων θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την
Keywords: Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Κοινωνικές ιστορίες; Προβλήματα συμπεριφοράς; Autism Spectrum Disorder (ASD); Social stories; Δεξιότητες επικοινωνίας; Behavioural problems