Η εξέλιξη του γυναικείου γυμνού στην καλλιτεχνική φωτογραφία - Χαμάλη, Αθηνά (Department of Multimedia and Graphic Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σκοπό την έρευνα της εξέλιξης του γυναικείου γυμνού στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Μέσα από την κριτική ανάλυση τόσο ιστορικών όσο και σύγχρονων καλλιτεχνών που ασχολήθηκαν με το γυναικείο γυμνό, δημιουργείται μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την ιστορία του. Μέσα από την έρευνα αυτή έχουν κατανοηθεί κάποιες προσεγγίσεις από σημαντικούς καλλιτέχνες οι οποίοι συνέβαλαν στην μετάλλαξη της απεικόνισης του γυναικείου γυμνού. Κατόπιν, μέσω της κριτικής ανάλυσης που έγινε προκύπτει μια σειρά φωτογραφιών η οποία αντικατοπτρίζει την εξέλιξη αυτή μέσω της παραμόρφωσης. Τα προαναφερθέντα αποτελούν τα κεφάλαια της εργασίας αυτής. Αναλυτικότερα, το πρώτο κεφάλαιο αφορά την εισαγωγή, όπου δηλώνονται κάποια δεδομένα τα οποία θεωρούνται βασικά για να κατανοηθούν καλύτερα τα μετέπειτα κεφάλαια και διατυπώνεται ο σκοπός της μελέτης. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η μεθοδολογία η οποία ακολουθήθηκε ενώ στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η κριτική ανάλυση σε συνδυασμό με την βιβλιογραφική ανασκόπηση. Γενικά είναι μια ιστορική αναδρομή της εξέλιξης της απεικόνισης του γυναικείου σώματος στη φωτογραφία. Έτσι, μέσα από αυτήν προκύπτει το καλλιτεχνικό έργο, το οποίο εξηγείται στο τέταρτο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, περιγράφεται η ιδέα και η φωτογραφική διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενώ σχολιάζεται πιο αναλυτικά στο πέμπτο κεφάλαιο. Τέλος, στον Επίλογο παρουσιάζονται κάποια συμπεράσματα που προέκυψαν μέσα από ολόκληρη την έρευνα.
Keywords: Φωτογραφία; Γυναικείο γυμνό; Εξέλιξη; Παραμόρφωση; Photography; Female nude; Evolution; Paramorphosis