Εφαρμογή του εργαλείου IWS σε Ελληνικό Νοσηλευτικό Προσωπικό - Καρανικόλα, Μαρία; Παπαθανάσογλου, Ελισάβετ; Κουτρούμπα, Άννα; Λεµονίδου, Χρυσούλα (My University, 2009)
Πλήθος εργαλείων έχουν χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της επαγγελματικής στάσης του νοσηλευτικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής ικανοποίησης. Ωστόσο, ο αριθμός των εργαλείων που έχουν σταθμιστεί στην Ελληνική γλώσσα είναι περιορισμένος. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η στάθμιση της Ελληνικής εκδοχής ενός διεθνούς εργαλείου αξιολόγησης της επαγγελματικής ικανοποίησης. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε μετάφραση και αντίστροφη μετάφραση, και εφαρμόστηκαν ποσοτική περιγραφική μεθοδολογία με συγχρονικές συγκρίσεις. Ελέγχθηκαν η αξιοπιστία επαναδοκιμασίας και εσωτερικής συνοχής. Η εγκυρότητα περιεχομένου ελέγχθηκε μέσω διερευνητικής ανάλυσης παραγόντων με την τεχνική Varimax με περιστροφή. Ευρήματα: Η αξιοπιστία επαναδοκιμασίας και εσωτερικής συνοχής της κλίμακας ήταν επαρκής, ενώ ο έλεγχος αξιοπιστίας της εσωτερικής συνοχής των επιμέρους καταγραφών της κλίμακας οδήγησε σε περαιτέρω διερεύνηση. Κατόπιν τροποποιήσεων, η ανάλυση παραγόντων Varimax με περιστροφή επιβεβαίωσε την εγκυρότητα περιεχομένου των όλων υποκλιμακών και της συνολικής κλίμακας, και οι τιμές Cronbach's (α) ήταν επαρκείς για όλες τις υποκλίμακες της IWS. Συμπεράσματα: Η Ελληνική εκδοχή της κλίμακας IWS όπως τροποποιήθηκε με βάση την παρούσα μελέτη αποτελεί ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο αξιολόγησης της επαγγελματικής ικανοποίησης του Ελληνικού νοσηλευτικού προσωπικού. Ωστόσο απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση της εννοιολογικής εγκυρότητας με ποιοτική μεθοδολογία
Applicability of the IWS in Hellenic nursing personnel
Keywords: Επαγγελματική ικανοποίηση; Νοσηλευτικό προσωπικό; Αξιοπιστία; Εγκυρότητα; Μεθοδολογία; Στάθμιση