Μελέτη της διεπαγγελματικής συνεργασίας σε ελληνικά κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Yγείας - Papathanassoglou, Elizabeth; Thireos, E.; Pilli, Μ.; Giannakopoulou, Margarita (My University, 2005)
Εισαγωγή: Τα προβλήματα των εργαζομένων και το είδος της επικοινωνιακής πολιτικής που εφαρμόζεται για την επίλυσή τους, αποτελούν σημαντικές παραμέτρους της διεπαγγελματικής συνεργασίας και της εύρυθμης λειτουργίας ενός οργανισμού. Σκοπός: Η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τη διεπαγγελματική συνεργασία και επικοινωνία σε ελληνικά Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η συσχέτισή τους με παραμέτρους εύρυθμης λειτουργίας, όπως σχέδια φροντίδας και ικανοποίηση εργαζομένων. Υλικό-Μέθοδος: Χρησιμοποιήθηκαν δύο ερωτηματολόγια δημοσκόπησης. Στο πρώτο συμμετείχαν 110 μέλη προσωπικού, και στο δεύτερο 20 διοικητικά στελέχη πέντε Κέντρων Υγείας (Πε.Σ.Υ.Π. Αττικής). Eπίσης, έγινε μελέτη συσχετίσεων με τη δοκιμασία χ2 και τον υπολογισμό του συντελεστή συσχέτισης r. Αποτελέσματα: Η προφορική επικοινωνία σχετίζεται με τις διενέξεις μεταξύ εργαζομένων (r=+0,067, p<0,05) και η ύπαρξη οργανογράμματος με την επίλυση προβλημάτων (r=+0,252, p<0,05). O φόρτος εργασίας (r=+0,551, p<0,05) και η μη τήρηση των προγραμματισμένων ραντεβού (r=+0,90, p<0,05) επηρεάζουν αρνητικά την παροχή φροντίδας (r=+0,522, p<0,05) και την επικοινωνία, όπως και τη συνεννόηση με τους ασθενείς (r=+0,90, p<0,05). Oι απρογραμμάτιστες αλλαγές βάρδιας και οι συγκρούσεις προσωπικού (r=+0,535, p<0,05) συσχετίζονται με παράπονα και διαμάχες με το ιατρικό προσωπικό (r=+0,667, p<0,05) και τους ασθενείς (r=-0,674, p<0,05), καθώς και οι χαμηλές αμοιβές και το κυκλικό ωράριο. Συμπεράσματα: Η μη γνώση του οργανογράμματος, η ελλιπής επικοινωνία, ο φόρτος εργασίας και η μη τήρηση των ραντεβού επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Exploration of interdisciplinary collaboration in Primary Health Care in Hellas
Keywords: Επικοινωνία; Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας; Ικανοποίηση εργαζομένων; Διεπαγγελματική συνεργασία; Οργανόγραμμα; Ποιότητα παροχής υπηρεσιών