H αποτελεσματικότητα του προγράμματος SupportHeart στη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια - Κώστα, Παναγιώτα (My University, 2025)
Η καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) επηρεάζει περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μέσω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του πληθυσμού προκαλείται και σταδιακή αύξηση της επίπτωσης της ΚΑ και της ανάγκης για αναζήτηση διάφορων θεραπειών για αυτούς τους ασθενείς. Έχει φανεί ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί περίπου 240% το κόστος διαχείρισης της ΚΑ. Παρά την εξέλιξη στη θεραπεία, τη φαρμακευτική αγωγή, τη έρευνα, αλλά και τη δημιουργία υποστηρικτικών προγραμμάτων εξακολουθεί να υπάρχει αυξημένη εμφάνιση επανεισαγωγών και μη συμμόρφωση στη θεραπεία που δείχνει να επηρεάζει την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής. Τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο παραμένουν υπό τεράστια πίεση λόγω της αυξημένης εισροής βαρέων πασχόντων στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η πανδημία του COVID-19 έχει φέρει στην επιφάνεια πολλές προκλήσεις για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης που υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό στο παρασκήνιο. Τα μέχρι πρότινος προγράμματα διαχείρισης της ΚΑ φάνηκαν ανεπαρκή να στηρίξουν τα άτομα με ΚΑ και ανέδειξαν την ανάγκη χρήσης της τηλεϊατρικής. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον καθορισμό του βέλτιστου τρόπου εφαρμογής της υποστηρικτικής φροντίδας σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών μέσω της χρήσης διάφορων επιλογών τηλεϊατρικής.
Keywords: Υποστηρικτική φροντίδα; ποιότητα ζωής; προγράμματα διαχείρισης καρδιακής ανεπάρκειας