Χρησιμότητα της επαφής δέρμα με δέρμα για το νεογνό μετά από φυσιολογικό τοκετό - Παπαμιχαήλ, Ειρήνη (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Η επαφή δέρμα με δέρμα (ΕΔΜΔ) της μητέρας με το νεογνό κατά την διάρκεια της πρώτης ώρας μετά την γέννηση είναι η τοποθέτηση του γυμνού νεογνού στο γυμνό στήθος της μητέρας. Σύμφωνα με σύγχρονες μελέτες, η ΕΔΜΔ φαίνεται να βοηθάει αρκετά στην μεταβολική προσαρμογή του νεογνού στην εξωμήτρια ζωή. Ωστόσο, αυτή η πρακτική αποδείχθηκε να πραγματοποιείται σε χώρες με αυξημένο εισόδημα, σε αντίθεση με τις χώρες με χαμηλό. Σκοπός: Διερεύνηση της χρησιμότητας της ΕΔΜΔ στα νεογνά αμέσως μετά το φυσιολογικό τοκετό. Υλικό και Μέθοδος: Ο μεθοδολογικός χαρακτήρας της παρούσας εργασίας είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση. Η αναζήτηση για ανεύρεση των πηγών, έγινε στις βάσεις δεδομένων PubMed, Cinahl και Google Scholar με λέξεις κλειδιά “newborn” , “skin to skin”, “kangaroo mother care” και “delivery” με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Επιλέχθηκαν μελέτες οι οποίες ήταν δημοσιευμένες στην Αγγλική ή Ελληνική γλώσσα με έτος δημοσίευσης από το 2014 μέχρι 2019. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 9 μελέτες στις οποίες διαπιστώθηκαν τα οφέλη στα νεογνά με την πραγματοποίηση της ΕΔΜΔ. H θερμοκρασία φαίνεται να σχετίζεται με την πρώτη επαφή, αφού αποδείχτηκε να μειώνεται ο κίνδυνος για υποθερμία στα νεογνά. Επιπλέον, η διαδικασία του θηλασμού επηρεάζεται τόσο στον χρόνο έναρξης του όσο και στην διάρκεια του. Συμπέρασμα: Η πραγματοποίηση της ΕΔΜΔ κατά την πρώτη ώρα μετά την γέννηση, παρουσιάζει σημαντικά οφέλη στην υγεία του νεογνού όπως η θερμορύθμιση του νεογνού στην εξωμήτρια ζωή και η άμεση έναρξη του αποκλειστικού θηλασμού για αρκετό χρονικό διάστημα.
Keywords: Νεογνό; Επαφή δέρμα με δέρμα; Μέθοδος φροντίδας Καγκουρό; Γέννηση; Newborn; Skin to skin; Kangaroo mother care; Delivery