Διάβρωση δομικού χάλυβα σε κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος - Δημητρίου, Ελένη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Οι κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα κατέχουν ένα μεγάλο ποσοστό́ του δομημένου πλούτου στον κόσμο και ιδιαίτερα στην Κύπρο αποτελούν την πλειοψηφία των υφιστάμενων κατασκευών. Ένα από τα κυρίως προβλήματα αυτού του είδους των κατασκευών είναι ότι όλες ανεξαιρέτως οι κατασκευές παρουσιάζουν προβλήματα διάβρωσης με το πέρασμα του χρόνου. Η διάβρωση δημιουργείται από διάφορες αιτίες, που επηρεάζουν αισθητά την εξωτερική εμφάνιση και κυρίως την αντοχή των κατασκευών, έτσι ώστε να μειώνουν την δυνατότητα της κατασκευής να φέρει με ασφάλεια τα φορτία για τα οποία έχει σχεδιαστεί. Επομένως, σε κάθε περίπτωση για την σωστή επισκευή της διάβρωσης, πρέπει πρώτα να προσδιοριστούν τα αίτια δημιουργίας της και έπειτα να επιλεγεί η βέλτιστη τεχνική αποκατάστασης της φθοράς. Αντικείμενο αυτής της πτυχιακής διατριβής είναι η μελέτη του φαινομένου της διάβρωσης του οπλισμένου σκυροδέματος. Μέσω της θεωρητικής προσέγγισης του προβλήματος, γίνεται ανάλυση του μηχανισμού εξάπλωσης της διάβρωσης. Επίσης αναλύονται τα αίτια που οδηγούν στην διάβρωση του οπλισμένου σκυροδέματος, τα είδη διάβρωσης που προκύπτουν και οι συνέπειες που επιφέρουν σε επιμέρους τμήματα ή ακόμα και σε ολόκληρη την κατασκευή. Για την καλύτερη αντιμετώπιση της διάβρωσης πρέπει να εκτελούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ειδικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση και την εξεύρεση της κατάλληλης μεθόδου επέμβασης. Η σωστή πρόληψη είναι πολύ σημαντική, αφού οδηγεί στην ελαχιστοποίηση του γενικευμένου κόστους συντήρησης μιας κατασκευής. Τα τελευταία χρόνια μετά από πολλές έρευνες έχουν αναπτυχθεί προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από το στάδιο μελέτης και κατασκευής μιας κατασκευής. Τα οποία μπορούν να ελαττώσουν ή ακόμα και να μηδενίσουν το κίνδυνο διάβρωσης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις όπου τα μετρά πρόληψης δεν κατέστησαν δυνατά να αντιμετωπίσουν τη διάβρωση και αυτή έχει αρχίσει να πλήττει την κατασκευή, ο πολιτικός μηχανικός καλείται να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Για το λόγω αυτό μελετώνται και παρουσιάζονται μέτρα αντιμετώπισης της διάβρωσης και επισκευής των κατασκευών για αποφυγή τυχών αστοχιών.
Keywords: διάβρωση; λειτουργικότητα κατασκευής; ενανθράκωση