Οικειότητα(;) - Χαλκίδου, Ευθυμία (My University, 2023)
Αναζητώ την οικειότητα που υπάρχει μέσα σε προσωπικές σχέσεις με ανθρώπους, μέρη και συνθήκες που είναι δύσκολο να οριστούν με λόγια. Η εξερεύνηση μου στη δουλειά μου με τίτλο Οικειότητα επικεντρώνεται γύρω από υγρά υλικά σε νωπούς καμβάδες, σε μια προσπάθεια να τονίσω τη φευγαλέα φύση του χρόνου και την καταγραφή της μνήμης. Αντιμετωπίζω τις αναμνήσεις ως μια φυσική προέκταση που εμπλουτίζει τα εσωτερικά μας τοπία, διαμορφώνει τον χαρακτήρα και αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχικής και νοητικής εξέλιξης. Οι αναμνήσεις από τους δικούς μου ανθρώπους, οι γνωστές φιγούρες και τα διάφορα τυχαία γεγονότα που η μνήμη μου ανακαλεί σε άσχετο χρόνο και τόπο προσθέτονται συνειδητά ή ασυνείδητα με διαφορετικούς τρόπους επάνω στον καμβά. Αναπόσπαστο κομμάτι της έρευνάς μου είναι η μελέτη καλλιτεχνών, κοινωνιολόγων, λογοτεχνών και άλλων ανθρώπων, που ασχολήθηκαν άμεσα ή έμμεσα με την οικειότητα, την ατομική μνήμη και την εικαστική έκφραση. Θέτω ερωτήματα και ψάχνω πιθανές λύσεις μέσω της ζωγραφικής.
Keywords: Οικειότητα; Προσωπικές σχέσεις; Καμβάς; Ψυχική εξέλιξη; Νοητική εξέλιξη; Μελέτη καλλιτεχνικών ανθρώπων; Κοινωνιολόγοι; Καλλιτέχνες