Μικροβιολογία και μικροβιολογική ποιότητα καφέ - Αντωνίου, Ερωτοκλεία (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Στην παρούσα εργασία γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση του καφέ και της μικροβιολογίας του. Αρχικά πραγματοποιεί μια ιστορική αναδρομή της πορείας του καφέ και στην συνέχεια περιγράφονται συνοπτικά η ανατομία του καρπού του καφέ και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καβουρδισμένου καφέ. Επίσης αναφέρονται οι ποικιλίες του καφέ , η καλλιέργεια και οι τρόποι συγκομιδής του . Ακολούθως αναλύονται οι τρόποι επεξεργασίας, δηλαδή η μέθοδος της υγρής επεξεργασίας και της ξηρής επεξεργασίας. Ύστερα, γίνεται μια εκτενής αναφορά στην μικροβιολογική κοινότητα που αφορά τον καφέ και στις κύριες μυκοτοξίνες που απασχολούν τους παραγωγούς, δηλαδή στις Αφλατοξίνες και τις Ωχρατοξίνες . Τέλος παρουσιάζεται η νομοθεσία που εφαρμόζεται στα τρόφιμα, σχετικά με την περιεκτικότητα τους σε μυκοτοξίνες.
Keywords: Καφές; Στάδια επεξεργασίας; Μικροβιολογία; Μυκοτοξίνες; Νομοθεσία; Coffee; Processing stages; Microbiology; Mycotoxins; Legislation