Διερεύνηση της θλιπτικής αντοχής σκυροδέματος με αντικατάσταση τσιμέντου από απόβλητα λατομείων σκύρων - Δημητρίου, Χρυστάλλα (My University, 2023)
Ως γνωστό, η ένταξη ανακυκλωμένων υλικών στην καθημερινότητά μας βοηθά στην μείωση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που πληθαίνονται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι και στο σκυρόδεμα γίνεται η προσπάθεια ένταξης εναλλακτικών υλικών με αντικατάσταση άλλων πιο επιβλαβών προς την φύση. Το τσιμέντο είναι ένα υλικό το οποίο απελευθερώνει μεγάλο ποσοστό διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του. Επίσης, τα απόβλητα των λατομείων δεν χρησιμοποιούνται ξανά όταν φτάσουν στο τέλος παραγωγής τους και καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν με τρόπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Έτσι, η ένταξη αποβλήτων του λατομείου στο σκυρόδεμα είναι μία πιθανή εναλλακτική λύση για το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Το σκυρόδεμα με απόβλητα των λατομείων προσφέρουν παρόμοιες αντιδράσεις ως προς την θλιπτική αντοχή του με το σύνηθες σκυρόδεμα. Τέλος, η σχέση θλιπτικής αντοχής με το μέγεθος των δοκιμίων ισχύει και στο μείγμα με απόβλητα λατομείων.
Keywords: σκυρόδεμα; απόβλητα λατομείων; θλιπτική αντοχή; μέγεθος δοκιμίων; ανακύκλωση; concrete; waste quarry dust; compressive strength; size effect; recycle