Σχεδιασμός οπλισμένου σκυροδέματος - Γιαννούκος, Λουκάς (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας έχει να κάνει με το σχεδιασμό ενός τετραώροφου εμπορικού κτηρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του Εωροκώδηκα 2 (ΕΝ1992-1-1) και το συναφές εθνικό προσάρτημα. Για παραμέτρους σχεδιασμού, κατηγοριοποίηση, γεωτεχνικά θέματα και αντισεισμικό σχεδιασμό έγινε χρήση και των ΕΝ1990, ΕΝ1991, ΕΝ1992-1-2, ΕΝ1997 και ΕΝ1998. Σκοπός ήταν η ανάλυση και ο σχεδιασμός να γίνουν χωρίς την βοήθεια ολοκληρωμένου λογισμικού στατικού σχεδιασμού αλλά στο χέρι με την βοήθεια επί μέρους λογισμικών προγραμμάτων όπως λογιστικά φύλλα και προγράμματα ανάλυσης φορέα (2D) για επί μέρους ανάλυση μελών. Οι παραμέτροι σχεδιασμού είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της ενδοχώρας της Κύπρου και στις συνήθεις πρακτικές που διέπουν τις μελέτες και κατασκευαστικές λεπτομέρειες των εγχώριων μελετών κατασκευών. Στην συγγραφή που ακολουθεί παρουσιάζονται συνοπτικά κάποια χαρακτηριστικά του σκυροδέματος και του χάλυβα ως θεωρητικό υπόβαθρο. Ακολούθως περιγράφεται η κατασκευή και αξιολογούνται οι φορτίσεις και παραμέτροι σχεδιασμού και το κάθε δομικό στοιχείο αναλύεται και σχεδιάζεται διαδοχικά. Τέλος παρουσιάζονται κατασκευαστικά σχέδια και λεπτομέρειες των μελών όπως προέκυψαν από την υπολογιστική διαδικασία του σχεδιασμού. Το συμπέρασμα που απορρέει από την εργασία αυτή είναι ότι ο σχεδιασμός με βάσει τους Ευρωκώδικες δίνει αξιόπιστα και ασφαλή αποτελέσματα αλλά για τις αβεβαιότητες σε κατασκευαστικές λεπτομέρειες που αναπόφευκτα προκύπτουν καλείται η πείρα του μηχανικού να παρέχει την ασφαλέστερη και οικονομικότερη δυνατή λύση.
Keywords: Reinforced concrete; Eurocodes; Steel; Design parameters; Οπλισμένο σκυρόδεμα; Ευρωκώδικες; Χάλυβας; Παράμετροι σχεδιασμού