Αξιολόγηση ανθεκτικότητας των κυπριακών πληθυσμών τομάτας ARI00733, ARI00735 και ARI00739 στα παθογόνα που προκαλούν αδρομυκώσεις - Τζιωνής, Αντώνιος (My University, 2023)
Η τομάτα (Solanum lycopersicum L.) είναι ένα από τα πιο σημαντικά και δημοφιλή λαχανικά στον κόσμο. Ωστόσο, μπορεί να προσβληθεί από περισσότερους των 200 παθογόνους οργανισμούς που μειώνουν και υποβαθμίζουν σημαντικά την παραγωγή. Οι παθογόνοι μύκητες Fusarium oxysporum f. sp lycopersici και Verticillium dahliae, είναι εδαφογενή παθογόνα που προσβάλλουν την τομάτα και προκαλούν σημαντικές ζημιές αφού δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φυτοπροστατευτικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση τους και μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος για πολλά χρόνια απουσία ευπαθούς ξενιστή. Η αντιμετώπιση τους στηρίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα και σε ανθεκτικές ποικιλίες επομένως η εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Oι γηγενείς ποικιλίες αποτελούν αναντικατάστατους γενετικούς πόρους και λόγω της πλούσιας γονιδιακής δεξαμενής τους μπορούν να συνεισφέρουν γενετικό υλικό που να βοηθά τα φυτά να προσαρμόζονται και να παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε βιοτικές και αβιοτικές καταπονήσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή τη μελέτη αξιολογήθηκαν τρεις γηγενείς πληθυσμοί τομάτας (ARI00733, ARI00735 και ARI00739) ως προς την ανθεκτικότητα τους στα παθογόνα των αδρομυκώσεων της τομάτας.
Keywords: Solanum lycopersicum; Fusarium oxysporum f. sp lycopersici; Verticillium dahliae; γηγενείς πληθυσμοί; αμυντικοί μηχανισμοί; Solanum lycopersicum; Fusarium oxysporum f. sp lycopersici; Verticillium dahliae; indigenous populations; defense mechanisms