Επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις κτιριακές υποδομές: Η Περίπτωση των αστικών παραθαλάσσιων περιοχών - Γεωργίου, Ανδρέας (My University, 2023)
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής προβληματίζει έντονα τόσο τους επιστήμονες όσο και την κοινωνία των πολιτών, που την θεωρούν ως την μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, μέσω των οποίων εντείνεται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής συντελούν ανθρώπινες δραστηριότητες όπως αυτές της καύσης των ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης των δασών, της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της βιομηχανίας και της διάθεση απορριμμάτων. Οι επιπτώσεις του φαινομένου, αναμένεται να είναι δραματικές όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον και τα οικοσυστήματα, αλλά και για τα αποθέματα νερού, τη γεωργία, το κόστος της ενέργειας, τις αστικές περιοχές και εν γένει την ανθρώπινη επιβίωση και δραστηριότητα. Ο αντίκτυπος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα αστικά κέντρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο, μιας και το φαινόμενο είναι στενά συνδεδεμένο με την αστική ανάπτυξη και τις αστικές περιοχές, οι οποίες συνιστούν άμεση αιτία της κλιματικής αλλαγής και επηρεάζονται από τις συνέπειες της. Οι παραθαλάσσιες αστικές περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό πληθυσμό και έντονη οικονομική δραστηριότητα, θα έρθουν αντιμέτωπες με αυξημένους κινδύνους που προέρχονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, προκαλώντας πλημμύρες και διάβρωση, υφαλμύρινση των ποταμών και των υδροφόρων οριζόντων, καθώς και άλλες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ανησυχία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, έχει οδηγήσει σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας, το οποίο επικεντρώνεται στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα των κτιριακών υποδομών, κυρίως σε περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτες στις κλιματικές μεταβολές, όπως οι παραθαλάσσιες αστικές περιοχές.
Keywords: Κλιματική αλλαγή; Climate change