Ψυχικές Επιπτώσεις σε παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι - Κίκα, Μαρία (My University, 2022)
Εισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μία χρόνια νόσου που επηρεάζει ποικιλοτρόπως την ζωή και την καθημερινότητα ενός ατόμου. Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα βασισμένο στη διαχείριση της νόσου. Οι αλλαγές αυτές στην καθημερινότητα των παιδιών έχουν σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζονται σημαντικές ψυχικές επιπτώσεις. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει τις ψυχικές επιπτώσεις σε παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι. Υλικό και Μέθοδος: Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για την πραγματοποίηση της μελέτης ήταν η Συστηματική Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Η αναζήτηση των πηγών έχει γίνει σε ηλεκτρονικές επιστημονικές βάσεις δεδομένων με σκοπό τον εντοπισμό άρθρων τα οποία συνάδουν με τα κριτήρια εισδοχής. Οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που είχαν επιλεχθεί είναι το PubMed, Google Scholae και το Embase. Η αναζήτηση έγινε με τις πιο κάτω λέξεις κλειδιά οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν με απλό και με συνδυασμένο τρόπο με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου Ι εμφανίζουν κατάθλιψη σε ποσοστό γύρω στο 20% και άγχος σε ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα. Οι επιπτώσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν χαμηλό επίπεδο Ποιότητας Ζωής. Οι Νοσηλευτικές παρεμβάσεις σε παιδιά με ΣΔ τύπου Ι μπορούν να επιφέρουν έγκαιρη αναγνώριση των ψυχικών επιπτώσεων και μείωση της συχνότητας και της έντασης των επιπτώσεων. Συμπεράσματα: Το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι κύριες ψυχικές επιπτώσεις σε παιδιά με ΣΔ τύπου Ι. Ο Νοσηλευτής μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος. Οι στρατηγικές υγείας πρέπει να δώσουν περισσότερη έμφαση στην αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεων των παιδιών με ΣΔ τύπου Ι.
Keywords: Ψυχικές; Επιπτώσεις; Διαταραχές; Παιδιά; Διαβήτης τύπου Ι; Education; Diabetes; Type I diabetes; Self-care