Η επίδραση διαφορετικών συγκεντρώσεων ψευδαργύρου και χαλκού σε υδροπονική καλλιέργεια ρόκας - Αθηνοδώρου, Φιλιώ (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2021)
Η παρούσα εργασία είχε σκοπό την επίδραση του χαλκού και ψευδάργυρου σε υψηλές συγκεντρώσεις έως βαρεά μέταλλα πως επηρεάζεται η καλλιέργεια ροκάς σε υδροπονία. Το πείραμα είχε διάρκεια 6 εβδομάδων και τα φυτά διαχωρίστηκαν σε 7 μεταχειρίσεις (μάρτυρας, Cu25 μM, Cu50 μM, Cu100 μM Zn25 μM, Zn50 μM, Zn100 μM). Οι παράμετροι που αξιολογήθηκα όσον αφορά την ανάπτυξη και την απόδοση τους, όπως το ύψος, το νωπό και ξηρό βάρος και ο αριθμός φύλλων του κάθε φυτού. Επίσης ακολούθησαν εργαστηριακές αναλύσεις και αφορούσαν την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλες (α, β, και ολικές χλωροφύλλες), περιεκτικότητα σε ολικά φαινολικά και σε αντιοξειδωτικά. Έπειτα, ακολούθησαν μετρήσεις για τα θρεπτικά στοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, φώσφορο και άζωτο. Αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα βρέθηκε στις υψηλές συγκεντρώσεις χαλκού και ψευδαργύρου. Επίσης, έδωσε στα φυτά μεγαλύτερη φωτοσυνθετική ικανότητα, αφού διπλασίασε περίπου την περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλες. Τέλος, ο χαλκός και ψευδάργυρος στις υψηλές συγκεντρώσεις αύξησα την περιεκτικότητα MDA και την περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου υποδηλώντας αυξημένο στρες στις πρώτες 2 εβδομάδες.
Keywords: Χαλκός; Ψευδάργυρος; Βαρέα μέταλλα; Ρόκα; Υδροπονική καλλιέργεια; Copper; Zinc; Heavy metal; Rocket; Hydroponically grown