Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός Θαλάσσιο Κτηματολόγιο Κύπρου - Παπαδόπουλος, Κυριάκος (My University, 2022)
Αυτή η μεταπτυχιακή διατριβή αφορά τον Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό (ΘΧΣ) και το Θαλάσσιο Κτηματολόγιο (ΘΚ) και φιλοδοξεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη στη θάλασσα τόσο για την Κύπρο όσο και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά, γίνεται μια βασική ανάλυση του θαλάσσιου χώρου, έτσι ώστε να δοθεί μια καλύτερη εικόνα στον αναγνώστη για την θάλασσα και τις ιδιαιτερότητες της. Ακολούθως, γίνεται μια πρώτη επαφή με τον όρο χωροταξία και πως συνδέεται στην συνέχεια με την θάλασσα, καθώς ο θαλάσσιος χώρος, ο οποίος καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, διέπετε από κανόνες λειτουργίας των θαλασσίων οδών και ναυσιπλοΐας. Στη συνέχεια γίνεται μια σύντομη αναφορά στην εξέλιξη τους μέσω της Unclos. Ακολούθως γίνεται αναφορά στον όρο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και τις ιδιαιτερότητες του, καθώς και πως προέκυψε η ανάγκη για ένα τέτοιο σχεδιασμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κατανοώντας την αξία και τις πιέσεις που δέχεται ο θαλάσσιος χώρος, έχει προβεί σε ενέργειες και θέσπιση οδηγιών ως προς την καλύτερη δυνατή διαφύλαξη και εκμετάλλευση των πόρων της θάλασσας καθώς και τον θαλάσσιων οδών. Στην συνεχεία γίνεται μια γρήγορη αναδρομή στης χώρες που έχουν πρωτοστατήσει η και ολοκληρώσει το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό τους. Το Θαλάσσιο Κτηματολόγιο βασίζεται εν μέρη και έχει αρκετές ομοιότητες με το Κτηματολόγιο της ξηράς, θέμα στο οποίο επίσης γίνεται αναφορά σε αυτή την διπλωματική εργασία. Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στις χώρες που έχουν υλοποιήσει το δικό τους Θαλάσσιο Κτηματολόγιο. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στα διάφορα μετρά και ενέργειες που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία για την δημιουργία του δικού της ΘΧΣ και ΘΚ. Όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ βάση της οδηγίας για τη θάλασσα έως τον Μάρτιο του 2021 όφειλαν να έχουν τα δικά τους ολοκληρωμένα σχέδια ΘΧΣ. Καταληκτικά γίνεται μια αποτίμησης των όσων έχουν γίνει καθώς και τις δυνατότητες και της ευκαιρίες που δημιουργούνται για το μέλλον μέσω του ΘΧΣ και του ΘΚ.
Keywords: Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό; Θαλάσσιο Κτηματολόγιο; Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών; Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη; ΜΑΠ; Marine Spatial Planning; Marine Cadastre; Department of Fisheries and Marine Research; Exclusive economic zone; MAP