Ο σχεδιασμός (design) στη Κύπρο την περίοδο της αποικιοκρατίας: η βρετανική επιρροή και η τοπική «μετάφραση» της - Νικολάου, Ελένη (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Στην παρούσα μελέτη, εξετάζεται ο Σχεδιασμός (Design) στην Κύπρο, κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Αφού γίνεται αναδρομή στην παράδοση του ευρωπαϊκού και ιδιαίτερα του βρετανικού σχεδιασμού, από τον 19ο αιώνα στον 20ό, ανιχνεύονται στη συνέχεια, οι επιρροές του στην Κύπρο κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Οι Άγγλοι ως πρωτοπόροι της βιομηχανικής εποχής με σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα, την οικονομική άνεση και τον αστικό τους πολιτισμό προσπαθούσαν να ανασυνθέσουν τις αποικίες βάση των δικών τους προτύπων. Κατά την αγγλοκρατία γίνεται μια σύμπτυξη των χαρακτηριστικών στοιχείων που εισήγαγαν οι Άγγλοι, με ό,τι ήδη ενυπήρχε στην τοπική παράδοση – η οποία αποτελούσε ένα κράμα στοιχείων τόσο ‘τοπικών’ όσο και ‘εισαγόμενων’ από τους κατά καιρούς κατακτητές, στους προηγούμενους αιώνες. Αυτή η μίξη μπορεί να θεωρηθεί, κατά κάποιο τρόπο, ως το «κυπριακό στυλ». Η παρούσα μελέτη περιγράφει και αναλύει περιπτώσεις αυτού του ‘στυλ’ σε διάφορους τομείς δημιουργικής δραστηριότητας, όπως είναι η αρχιτεκτονική, η επιπλοποιία, η κεραμική, η διαφήμιση και ο σχεδιασμός ρούχων και ιδιαίτερα πώς ‘μεταφράζονται’ στην Κύπρο οι επιδράσεις του ευρωπαϊκού/βρετανικού σχεδιασμού. Σημειώνεται ότι προηγουμένως γίνεται σύντομη ανάλυση κινημάτων της εποχής που ενέπνευσαν τους Άγγλους και τα έργα τους στο νησί. Η μελέτη καταλήγει με την παρουσίαση των αγγλικών επιρροών στους εξεταζόμενους τομείς .
Keywords: Design; Σχεδιασμός; Αποικιοκρατία; Αγγλοκρατία; Κύπρος