Βίγκαν Φεστιβάλ Ως Μετασχηματιστικές και Βιώσιμες Τουριστικές Εμπειρίες: Η Μελέτη Περίπτωσης του Vegan Fam Festival - Μηνά, Αναστασία (My University, 2025)
Ο βίγκαν τρόπος ζωής έχει εξελιχθεί από ένα τρόπο ζωής περιθωριακού χαρακτήρα, σε ένα παγκόσμιο κοινωνικοπολιτισμικό φαινόμενο, με περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια Ευρωπαίους να αυτοπροσδιορίζονται ως βίγκαν το 2023. Το αναπτυσσόμενο αυτό κίνημα δεν μεταβάλλει μόνο τις διατροφικές συνήθειες, αλλά επηρεάζει και τις επιχειρηματικές πρακτικές, τις καταναλωτικές αγορές, τον τουρισμό και την ακαδημαϊκή έρευνα. Η τάση αυτή αποτυπώνεται στη διαρκώς αυξανόμενη διοργάνωση και δημοτικότητα των βίγκαν φεστιβάλ. Η παρούσα μελέτη εξετάζει την εμπειρία των επισκεπτών στο Vegan Fam Festival, μια εκδήλωση που εστιάζει στη βίγκαν γαστρονομία, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την ηθική διάσταση του τρόπου ζωής. Μέσα από ποσοτική ερευνητική προσέγγιση, διερευνώνται τα κίνητρα των επισκεπτών (n=191), ο βαθμός ικανοποίησης τους, καθώς και η δυνατότητα μετασχηματισμού συμπεριφορών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κίνητρα συμμετοχής κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις παράγοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σχετίζονται θετικά με τη συνολική ικανοποίηση των επισκεπτών. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ευρήματα που αφορούν τη μετασχηματιστική διάσταση της εμπειρίας, καθώς η συμμετοχή στο φεστιβάλ συνδέεται με επαναξιολόγηση αξιών, αλλαγές στον τρόπο σκέψης και ενίσχυση της πρόθεσης υιοθέτησης πιο βιώσιμων πρακτικών στην καθημερινότητα. Τα αποτελέσματα τοποθετούν το συγκεκριμένο φεστιβάλ όχι μόνο ως γαστρονομικό και πολιτιστικό γεγονός, αλλά και ως μια πλατφόρμα έκφρασης ταυτότητας, εκπαίδευσης και μακροπρόθεσμης αλλαγής συμπεριφορών. Η παρούσα μελέτη συμβάλλει στη βιβλιογραφία του βιώσιμου και θεματικού τουρισμού, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα των βίγκαν φεστιβάλ να λειτουργήσουν ως μετασχηματιστικές τουριστικές εμπειρίες. Σε πρακτικό επίπεδο, τα ευρήματα παρέχουν χρήσιμες κατευθύνσεις για τους διοργανωτές φεστιβάλ, σχετικά με τον σχεδιασμό εκδηλώσεων, που συνδέουν τη βιωσιμότητα, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή της κοινότητας, με στόχο την ενίσχυση της ικανοποίησης των επισκεπτών και του μακροχρόνιου αντίκτυπου.
Keywords: Βίγκαν Φεστιβάλ, Βιώσιμος Τουρισμός, Μετασχηματιστική Τουριστική Εμπειρία, Βιγκανισμός; Vegan Festivals, Sustainable tourism, Transformative Tourism Experience, Veganism