Διερεύνηση και διαφορές στις στάσεις και γνώσεις μεταξύ Νοσηλευτών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας για τη Φαρμακευτική Κάνναβη - Ομήρου, Ραφαήλ (q, 2021)
Εισαγωγή: Είναι ευρέως γνωστό ότι η φαρμακευτική κάνναβη σε αρκετές χώρες παγκοσμίως νομιμοποιήθηκε και άρχισε να χορηγείται, ειδικά ως εναλλακτική θεραπεία ανακούφισης από τον πόνο. Δεν είναι λίγοι όμως οι νοσηλευτές και οι επαγγελματίες υγείας που διστάζουν ή αρνούνται να τη χορηγήσουν στο νοσηλευόμενο, είτε λόγω πιθανών παρενεργειών, είτε λόγω αντίθετης άποψης, είτε λόγω ανεπάρκειας γνώσεων και απουσίας ξεκάθαρων κατευθυντήριων οδηγιών. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας υπήρξε η διενέργεια συστηματικής ανασκόπησης σε σχέση με τη βαθύτερη διερεύνηση αλλά και σύγκριση των στάσεων και γνώσεων των νοσηλευτών με άλλους επαγγελματίες υγείας, για την πιθανή ένταξη και χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης σε άτομα που έχουν ανάγκη μια εναλλακτική ανακουφιστική θεραπεία. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 συστηματική ανασκόπηση για τη διερεύνηση και σύγκριση των στάσεων και γνώσεων των νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας για τη φαρμακευτική κάνναβη. Η σύνθετη αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας έγινε στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: PsycInfo, CINAHL, PubMed, Scopus, με λέξεις-κλειδιά (attitude OR perception OR belief OR knowledge) AND (“medical marijuana” OR “medical cannabis” OR CBD OR “cannabis for therapeutic purposes”) AND (clinicians OR practitioners OR “general practitioner” OR “health professionals” OR “health providers” OR physicians OR doctors OR nurs* OR “nursing staff”) σε όλα τα πεδία(στις τρεις πρώτες βάσεις δεδομένων), ενώ στην τελευταία, η αναζήτηση έγινε στα πεδία: άρθρο τίτλου, περίληψης και λέξεις-κλειδιά λόγω αυξημένων άσχετων άρθρων(3048). Οι μελέτες που πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης αξιολογήθηκαν ως προς τη μεθοδολογική τους ακεραιότητα με το εργαλείο Critical Appraisal Skills Programme (CASP). Συμπεριλήφθηκαν μόνο ποσοτικές μελέτες με διαθέσιμη την περίληψη και το πλήρες κείμενο και που είχαν δημοσιευτεί στην Αγγλική γλώσσα κατά την πενταετία 2015-2020. Αποτελέσματα: Από 371 μελέτες, τα κριτήρια πληρούσαν οι 23. Η γενική εντύπωση ήταν ότι υπάρχει ανεπάρκεια γνώσεων και εκπαίδευσης μεταξύ επαγγελματιών υγείας και νοσηλευτών αλλά υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για εκπαίδευση και εκμάθηση. Ως το εξουσιοδοτημένο προσωπικό για συνταγογράφηση αναφέρθηκαν οι ειδικοί ιατροί. Η φαρμακευτική κάνναβη αναφέρεται ιδιαίτερα αποτελεσματική έναντι της επιληψίας, σε έντονο πόνο, σε παρηγορητική φροντίδα και στη μείωση της συχνότητας, σοβαρότητας και διάρκειας των επιληπτικών κρίσεων. Εμπόδια για τη χρήση της φαίνεται να είναι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, γνώσεων, εκπαίδευσης αλλά και οι πιθανές παρενέργειες που προκύπτουν. Αν και με περιορισμένο αριθμό μελετών, φαίνεται να υπάρχει πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ εθισμού και φαρμακευτικής κάνναβης αλλά και συμφωνία στη νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής κάνναβης. Η κατάχρηση και ο εθισμός/εξάρτηση φαίνεται να παρουσιάζονται ως οι κυριότεροι κίνδυνοι και ως ανησυχίες η ασφάλεια χρήσης με τους κινδύνους που εγκυμονεί και τα πιθανά θεραπευτικά οφέλη της. Συμπεράσματα: Μέσω της ανάλυσης της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, αυτή η έρευνα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις γνώσεις και τις στάσεις των νοσηλευτών και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης. Φανερή όμως είναι η γενική ανεπάρκεια γνώσεων και εκπαίδευσης τους. Ζωτικής σημασίας είναι η περαιτέρω διερεύνηση και κατανόηση των παραγόντων που συνδράμουν στη χορήγηση και μη της φαρμακευτικής κάνναβης.
Keywords: Νοσηλευτές; Επαγγελματίες Υγείας; Στάσεις; Γνώσεις; Φαρμακευτική Κάνναβη; Συστηματική Ανασκόπηση; Nurses; Healthcare Professionals; Attitudes; Knowledge; Medicinal Cannabis; Systematic Review