Ανίχνευση και επεξεργασία ανθρώπινης εστίασης με την χρήση των γυαλιών παρακολούθησης ματιών TOBII PRO GLASSES 2 - Παναγή, Θεοφανώ (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Η ιχνηλάτηση βλέμματος (eye tracking), έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σχεδίαση διαδραστικών συστημάτων, που παίρνουν ως είσοδο το βλέμμα του χρήστη και του επιτρέπουν να αλληλεπιδρά με αυτό απλά με τις κινήσεις των ματιών του. Η παρούσα Διπλωματική Εργασία έχει ως απώτερο στόχο την διεύρυνση της γνώσης σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά σε πολλούς τομείς έρευνας. Αυτό θα γίνει μέσω των γυαλιών παρακολούθησης βλέμματος Tobii Pro Glasses 2, τα οποία δείχνουν τι ακριβώς βλέπει ένας άνθρωπος σε πραγματικό χρόνο, όπως αυτός κινείται ελεύθερα σε οποιοδήποτε πραγματικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα των γυαλιών αυτών μπορεί να το παρακολουθήσει ο ερευνητής μέσω του λογισμικού Tobii Pro Glasses 2 Controller. Η έρευνα στον τομέα της εστίασης προσοχής του ανθρώπινου βλέμματος δημιούργησε την ανάγκη για ένα καινοτόμο λογισμικό, το οποίο θα παρουσιάζει επιπρόσθετα αποτελέσματα για τον τομέα αυτό. Έτσι για την πραγματοποίηση αυτής της έρευνας, πραγματοποιήθηκε ανάπτυξη ενός νέου συστήματος με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος MATLAB. Αυτό, σε συνεργασία με το Tobii Pro Glasses 2 Controller και της συσκευής Tobii Pro Glasses 2, μπορούν να οδηγήσουν στην διεξαγωγή διάφορων ερευνών σχετικά με την ιχνηλάτηση βλέμματος. Οι έρευνες που διεξήχθησαν, επικεντρώθηκαν κυρίως στην αξιολόγηση μιας καινούργιας ιστοσελίδας και στην εισήγηση διορθώσεων πριν την αντικατάσταση της προηγούμενης από αυτή. Επιπλέον, στόχος ήταν η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του χρήστη όταν έρχεται αντιμέτωπος με τα εισηγητικά συστήματα (recommended systems) καθώς επίσης και με τον τομέα της διαφήμισης σε συγκεκριμένου είδους ιστοσελίδες. Τέλος, το προτεινόμενο σύστημα είναι κατάλληλο για την χρησιμοποίηση του από διάφορες εταιρείες οι οποίες έχουν ως στόχο τους την μέγιστη απόδοση των προϊόντων τους.
Keywords: Εστίαση Προσοχής; Tobii Pro Glasses 2; Tobii Pro Glasses 2 Controller; Focus Attention; Tobii Pro Glasses 2; Tobii Pro Glasses 2 Controller