Διάβρωση και προστασία οπλισμένου σκυροδέματος - Αγησιλάου, Κατερίνα (My University, 2023)
Η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία έχει ως θέμα την ανάλυση του φαινόμενου της διάβρωσης στο οπλισμένο σκυρόδεμα και την εύρεση των τρόπων με των οποίων μπορεί να προστατευτεί από αυτήν. Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στην οποία αναφέρονται ο σκοπός της εργασίας και το πρόβλημα του φαινόμενου της διάβρωσης, το οποίο ταλανίζει όλο το κόσμο. Κατόπιν, στη πρώτη ενότητα ακολουθεί ο ορισμός της διάβρωσης του οπλισμού, και στην επόμενη ο τρόπος που εξελίχθηκε η ιστορία της εύρεσης του οπλισμένου σκυροδέματος και του φαινομένου της διάβρωσης. Ακολούθως, στις επόμενες ενότητες παρουσιάζονται οι μορφές της διάβρωσης, τα είδη του διαβρωτικού περιβάλλοντος που έχουν σημαντικό ρόλο στην διάβρωση και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα της. Έπειτα, αναλύονται οι αιτίες, για τις οποίες προκαλείται το φαινόμενο της διάβρωσης, και οι μέθοδοι, με τις οποίους μπορεί να γίνει η πρόληψης της. Μετά, στην τελευταία ενότητα περιγράφονται οι επεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην κατασκευή, όταν αυτή έχει υποστεί διάβρωση και τέλος, ακολουθεί ο επίλογος.
Keywords: Οπλισμένο σκυρόδεμα; διάβρωση; μορφές διάβρωσης; μέθοδοι πρόληψης; επεμβάσεις; Reinforced concrete; corrosion; forms of corrosion; methods of prevention; interventions