Διερεύνηση των συμπεριφορών φροντίδας νοσηλευτών σε ηλικιωμένους στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας - Γιακουμή, Μαρία (My University, 2025)
Τα τελευταία χρόνια, λόγω του ολοένα αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής, έχει παρατηρηθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) καταλαμβάνεται από ηλικιωμένα άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται ως ευάλωτη ομάδα ασθενών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα στα άτομα αυτά περιγράφεται ως μη ικανοποιητική, ενώ στην Κύπρο αυξάνονται οι καταγγελίες για ακατάλληλη περίθαλψη. Συνεπώς, φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω μελέτη του θέματος. Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των συμπεριφορών φροντίδας προς ηλικιωμένους ασθενείς σε ΜΕΘ στην Κύπρο, σύμφωνα με τις απόψεις του νοσηλευτικού προσωπικού και τις απόψεις των μελών της οικογένειας των ασθενών. Βασικός στόχος είναι να διαπιστωθεί αν όντως οι χρήστες υπηρεσιών υγείας αντιλαμβάνονται ότι λαμβάνουν τη φροντίδα την οποία οι νοσηλευτές θεωρούν ότι παρέχουν.
Keywords: Μεικτή μελέτη; Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Κύπρου; Ηλικιωμένοι; Συγγενείς; Νοσηλευτική φροντίδα; Mixed-methods study; Intensive Care Unit in Cyprus; Elderly patients; Family members; Nursing care