Πιλοτική μελέτη ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών συνεχούς δόμησης στην Κύπρο - Ιωάννου, Χαράλαμπος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, 2016)
Στόχος και σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι η πιλοτική μελέτη ενεργειακής απόδοσης και ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών στην Κύπρο και συγκεκριμένα Κατοικιών Συνεχούς Δόμησης (ΚΣΔ). Για τον σκοπό αυτό έχουν επιλεγεί οκτώ αντιπροσωπευτικά δείγματα ΚΣΔ από το χαρτοφυλάκιο του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης. Οι τέσσερις κατοικίες ανήκουν στην χρονολογική περίοδο 1981-2006 και οι υπόλοιπες τέσσερις στην περίοδο μετά το 2007. Αρχικά αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση των κατοικιών. Ακολούθως εφαρμόζεται ένα Τυπικό σενάριο αναβάθμισης για τις ΚΣΔ που κτίστηκαν πριν από το 2007 όπου γίνεται εναρμόνιση των κατοικιών με τις ελάχιστες απαιτήσεις τις νομοθεσίας. Στη συνέχεια εξετάζεται ένα Φιλόδοξο σενάριο που αφορά και τις οκτώ κατοικίες και έχει σκοπό τη μετατροπή των κατοικιών σε Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (ΚΣΜΕΚ). Στην Υφιστάμενη κατάσταση έχει διαπιστωθεί ότι οι κατοικίες που κτίστηκαν μετά το 2007 έχουν την μισή κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με αυτές που κτίστηκαν πριν το 2007. Από αυτό φαίνεται πόσο σημαντική είναι η ανάγκη για θερμομόνωση. Οι ΚΣΔ έχουν λιγότερη κατανάλωση ενέργειας κατά 5% σε σχέση με τις Μονοκατοικίες λόγω της καλύτερη μόνωση που παρέχει το σύμπλεγμα ΚΣΔ. Όσον αφορά τη θέση στο σύμπλεγμα οι ενδιάμεσες κατοικίες έχουν ελαφρώς καλύτερη ενεργειακή συμπεριφορά από τις ακρινές και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη. Οι ακρινές ΚΣΔ που έχουν πλαϊνή όψη Βόρεια έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση από τις ενδιάμεσες σε σχέση με τις κατοικίες που έχουν Νότιο προσανατολισμό και από αυτό φαίνεται η μεγάλη σημασία του προσανατολισμού. Στη σύγκριση πραγματικής κατάστασης κατοικιών ΚΣΔ 3α και ΚΣΔ 3β βρέθηκε ότι η πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί μόνο στο 26% της κατανάλωσης που υπολογίζει το πρόγραμμα με αποτέλεσμα να παρατηρούμε ότι οι θεωρήσεις τις Νομοθεσίας δεν δίνουν την πραγματική εικόνα. Στην εφαρμογή του Τυπικού σεναρίου είχαμε μεγάλη απόδοση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στα χρόνια αποπληρωμής του κόστους επένδυσης. Παρόμοια συμπεριφορά είχαμε και στην εφαρμογή του Φιλόδοξου σεναρίου για κατοικίες που viii ανήκαν στην περίοδο 1981-2006. Για κατοικίες που κτίστηκαν μετά το 2007 τα χρόνια απόσβεσης ήταν 2,5 φορές περισσότερα. Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης έχουν μεγαλύτερο όφελος στα παλαιά κτήρια. Στη σύγκριση με τις Μονοκατοικίες είχαμε ασήμαντα καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ τα χρόνια απόσβεσης ήταν τα ίδια. Όσον αφορά την αξιολόγηση των μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης για ΚΣΜΕΚ διαπιστώθηκε ότι η μόνωση της οροφής και της τοιχοποιίας είναι αρκετά ελκυστικά μέτρα για ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν έχουν καθόλου θερμομόνωση ενώ είναι γενικά ασύμφορο για τις κατοικίες που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις της νομοθεσίας. Συμπεραίνεται έτσι ότι οι ενεργειακές αποταμιεύσεις δεν αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση του πάχους της μόνωσης. Η τοποθέτηση σκιάστρων είναι ένα ελκυστικό μέτρο για τις κατοικίες και των 2 χρονολογικών περιόδων. Η αντικατάσταση των κλιματιστικών αν και έχει ψηλό κόστος επένδυσης παρουσιάζει υψηλή εξοικονόμηση ενέργειας και είναι ένα αξιόλογο μέτρο για τις κατοικίες και των 2 χρονολογικών περιόδων. Ακολουθεί η αντικατάσταση των κουφωμάτων που είναι γενικά ασύμφορο μέτρο και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών που είναι γενικά ένα αποδοτικό μέτρο. Στη Σύγκριση με Μονοκατοικίες βλέπουμε ότι αυτές αντιδρούν θετικότερα στα σενάρια μετασκευής σε σχέση με τις ΚΣΔ με εξαίρεση την τοποθέτηση σκιάστρων. Συνοψίζοντας συμπεραίνουμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη θερμομόνωσης κατοικιών που κτίστηκαν πριν το 2007 για μείωση κατανάλωσης ενέργειας καθώς και εκπομπών CO2. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προωθήσει και άλλα μέτρα που να δίνουν κίνητρα στους ιδιοκτήτες για ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους μέχρι και την μετατροπή τους σε ΚΣΜΕΚ που όπως αποδείξαμε μπορεί να γίνει.
Keywords: Απόδοση; Αναβάθμιση; Ενέργεια