Ο αφηρημένος εξπρεσιονισμός του Jackson Pollock : προσεγγίζοντας το ίνδαλμα στην ιστορική του διάσταση - Λυσή Μπάρετ, Έφη (δ, 2021)
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας διατριβής είναι η περίπτωση του Jackson Pollock με στόχο την ιστορική προσέγγιση του μύθου του. Η διατριβή περιλαμβάνει πτυχές της ιστορίας του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και των καλλιτεχνικών δρωμένων της Αμερικής στα μέσα του 20ού αιώνα. Αρχικά γίνεται αναφορά στο Federal Art Project, στη συμμετοχή του Pollock σε αυτό και στη διαμόρφωση της εικόνας του ως μοναχικού καλλιτέχνη. Στη συνέχεια δίνεται μια γενική εικόνα όσον αφορά τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό με έμφαση στις τοποθετήσεις των Harold Rosenberg και Clement Greenberg. Ειδικό θέμα ανάλυσης αποτελούν οι φορμαλιστικές αντιλήψεις του Clement Greenberg και η αντιμετώπιση του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού ως του κατεξοχήν αντιπροσωπευτικού αμερικανικού καλλιτεχνικού ύφους που εκφράζει την αυτονομία της υποκειμενικότητας. Ακολούθως παρουσιάζεται ένα χρονολόγιο με έμφαση στην πορεία του Pollock μετά τη γνωριμία του με τη Lee Krasner ως σύζυγο και μέντορά του, και δίνεται ιδιαίτερη σημασία στις συνεργασίες του με την Peggy Guggenheim και την Betty Parsons. Επιπλέον, αναλύεται η τέχνη του Pollock όσον αφορά τους «all over» πίνακες και τον «αυτοματισμό» της ζωγραφικής του μέσα από τη ψυχαναλυτική θεωρία. Κύριο ζήτημα αποτελεί η προβολή του Pollock από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με ιδιαίτερη αναφορά στη φωτογράφιση και στην κινηματογράφησή του από τον Hans Namuth. Κατόπιν εξετάζεται το θέμα της προπαγανδιστικής προβολής του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και οι σχέσεις του ΜοΜΑ με κυβερνητικούς φορείς. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην καλλιτεχνική πορεία της Lee Krasner και επισημαίνεται ο ρόλος της στη διαχείριση της κληρονομιάς του Pollock. Τέλος, με σημείο αναφοράς την εικόνα του Pollock, παρουσιάζεται συνοπτικά η πρόσληψη του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού μέχρι σήμερα.
Keywords: Jackson Pollock; Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός