Βιοαποικοδόμηση των πλαστικών με τη χρήση θαλάσσιων μυκήτων - Παλατές, Χαράλαμπος (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Ο κύριος στόχος της παρούσας διατριβής είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση της βιοαποικοδόμησης των πλαστικών με τη χρήση θαλάσσιων μυκήτων που παράχθηκαν από το φυτό Posidonia Oceania. Επιπλέον, στόχος της πτυχιακής ήταν η ανάλυση των αποτελεσμάτων που καταγράφηκαν από τις ανακαλλιέργειες των μικροοργανισμών και η προσπάθεια ταυτοποίησης τους μέσω της μεθόδου απομόνωσης του δεοξυριβοζονουκνεονικού οξέος. Η εργασία αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο, όπου είναι κυρίως το θεωρητικό μέρος της εργασίας, πραγματοποιείται βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πλαστικών και τις υποκατηγορίες στις οποίες διακρίνονται. Επίσης στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η σημασία των πλαστικών αλλά και τα μειονεκτήματα τα οποία είναι καταδικαστικά για το περιβάλλον, όταν εκτεθεί σε αυτά. Τέλος γίνεται αναφορά σε αυτά τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ακόμη δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται όλες οι γνωστές χημικές και φυσικές μεθόδοι αντιρρύπανσης του περιβάλλοντος. Βάση αυτών των μεθόδων ξεχωρίζει μία μέθοδος η οποία μπορεί να προσφέρει απεριόριστες λύσεις στο πρόβλημα της βιοδιάσπασης των πλαστικών. Αυτή η μέθοδος είναι η βιοδιάσπαση των πλαστικών ουσιών που βρίσκονται στο θαλάσσιο οικοσύστημα, μέσω θαλάσσιων μυκήτων. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται μέσω βιβλιογραφικής επισκόπησης η σημασία των μυκήτων στη βιοδιάσπαση των πλαστικών, αλλά αναλύονται και οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει η βιοδιάσπαση των πλαστικών μέσω θαλάσσιων μυκήτων στο εργαστήριο. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Με τη βοήθεια του φυτού Ποσειδώνια, απομονώθηκαν δεκάδες μύκητες οι οποίοι με το κατάλληλο υπόστρωμα αναπτύχθηκαν σε τρυβλία Petri σε εργαστηριακές συνθήκες. Κατάφεραν να απομονωθούν συγκεκριμένα 79 μύκητες, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση στην οποία θα διεξαχθούν μελλοντικά πειράματα στο ερευνητικό κέντρο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με σκοπό την βιοαποικοδόμηση διαφόρων ειδών πλαστικών που βρίσκονται στο υδάτινο οικοσύστημα της Κύπρου. Οι μύκητες είναι από τη φύση τους μικροοργανισμοί οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορες συνθήκες του περιβάλλοντος και να εναρμονιστούν με αυτό χωρίς να το επηρεάσουν αρνητικά. Έτσι, όλο και περισσότεροι επιστήμονες ασχολούνται με αυτό το θέμα και είναι πλέον θέμα χρόνου να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα για πλήρη βιοαποικοδόμηση των πλαστικών από τους μύκητες.
Keywords: Βιοαποικοδόμηση των πλαστικών; Θαλάσσιοι μύκητες; Μεθόδοι αντιρρύπανσης; Posidonia οceania