Εργαστηριακή αξιολόγηση ριζοβακτηρίων από τις γηγενείς ποικιλίες Γιαννούδι και Πρωμάρα με ανταγωνιστική δράση σε παθογόνα υπεύθυνα για ασθένειες του ξύλου της αμπέλου - Ευσταθίου, Στυλιάνα (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2020)
Είναι γενικά παραδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη δραστηριότητα της κυπριακής αμπελοοινικής βιομηχανίας, όπου οι ντόπιοι οινοποιοί εστιάζουν κυρίως στην εκμετάλλευση των ιθαγενών ποικιλιών της αμπέλου. Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου (Grapevine Trunk Diseases, GTDs) αποτελούν το πιο καταστρεπτικό βιοτικό σύμπλεγμα, περιορίζοντας την παραγωγικότητα του αμπελώνα και τη μακροζωία του. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ο κυπριακός αμπελώνας επηρεάζεται σοβαρά από τις GTD ασθένειες. Ωστόσο, οι κύπριοι παραγωγοί τείνουν κυρίως προς την βιολογική καλλιέργεια, με αποτέλεσμα οι χημικοί τρόποι καταπολέμησης των ασθενειών αυτών να μην είναι εφικτοί. Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η αξιολόγηση της τοπικής μικροχλωρίδας της Κύπρου μέσα από δύο γηγενείς ποικιλίες του Κυπριακού αμπελώνα, το Γιαννούδι και τη Πρωμάρα, για τη χρησιμοποιήσει τους στην αντιμετώπιση παθογόνων μυκήτων που προσβάλουν το αμπέλι και όπου θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο κυπριακό terroir για τη διαχείριση των GTDs. Ακόμη η ανταγωνιστική δραστικότητα 164 βακτηριακών απομονώσεων υποβλήθηκε σε δοκιμασία in vitro έναντι 7 σημαντικών παθογόνων GTD (Phaeomoniella chlamydospora, Diplodia seriata, Neofusicoccum parvum, Eutypa lata, Ilyonectria liriodendri, Dactylonectria alcacerensis και Dactylonectria torresensis).
Keywords: Ασθένειες του ξύλου της αμπέλου; GTD ασθένειες; Μικροχλωρίδα; Γιαννούδι; Πρωμάρα; Βιολογική καλλιέργεια; Παθογόνα; Grapevine trunk diseases; Organic farming; Microflora; Giannoudi; Promara; Pathogenic fungi