Ταυτοποίηση και χαρτογράφηση των ασθενειών του ξύλου της αμπέλου στην Κύπρο - Ελευθερίου, Χριστόδουλος (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου θεωρούνται ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην καλλιέργεια της αμπέλου από αρχαιοτάτων χρόνων. Η άμπελος, μαστίζεται από ασθένειες που προσβάλλουν τόσο το υπέργειο μέρος του φυτού (κορμός, βραχίονες και φύλλα) όσο και το υπόγειο μέρος (ρίζες). Οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου απειλούν τη βιωσιμότητα της οινοποίησιμης κληρονομιάς, γιατί τα παθογόνα των ασθενειών αυτών προσβάλλουν τα πολυετή όργανα, προκαλώντας το θάνατο των πρεμνών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.Στα πλαίσια της παρούσας έρευνας,πραγματοποιήθηκε ταυτοποίηση του συμπλόκου των ασθενειών του ξύλου της αμπέλου στην Κύπρο. Από τις δειγματοληψίες βλαστών και βραχιόνων που λήφθηκαν από αμπελώνες στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, απομονώθηκαν οι ασθένειες του ξύλου της αμπέλου, καλλιεργήθηκαν σε θρεπτικό υπόστρωμα PDA και ταυτοποιήθηκαν με μοριακές τεχνικές χρησιμοποιώντας εξειδικευμένους εκκινητέςσε αντιδράσεις PCR. Τα αποτελέσματα ταυτοποίησης των παθογόνων (PCR) εισάχθηκαν σεσύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (ArcGIS) όπου πραγματοποιήθηκε χαρτογράφηση των μολυσμένων αγροτεμαχίωνκαι δημιουργία ψηφιακών χαρτών στους οποίουςαπεικονίζονται η εξάπλωση και η διασπορά των παθογόνων. Η δημοσιοποίηση των ψηφιακών χαρτών θα βοηθήσει τους αμπελοπαραγωγούς να εφαρμόσουν σωστά τις κοινοτικές οδηγίες για την ορθολογική αντιμετώπιση του ΣΑΞΑ.
Keywords: Αμπέλι; Χάρτες; ΣΑΞΑ; Ασθένειες ξύλου