Σύγκριση της κάλυψης με ψεκαστικό υγρό φύλλων αμπέλου σε γραμμικά και κυπελλοειδή συστήματα διαμόρφωσης - Μακρυγιώργης, Μιχάλης (My University, 2022)
Στη παρούσα έρευνα, μελετήθηκε η κάλυψη του φυλλώματος της αμπέλου, με ψεκαστικό υγρό σε εννέα διαφορετικούς αμπελώνες, διαμορφωμένους είτε σε κυπελλοειδές είτε σε γραμμικό σύστημα. Επιπρόσθετα, ποσοτικοποιήθηκε η απορροή του ψεκαστικού υγρού στο έδαφος. Οι ψεκασμοί έγιναν με τη χρήση πέκκας χειρός είτε παρελκόμενης σε τρακτέρ, είτε φερόμενης σε άλλο μηχανοκίνητο όχημα. Για την αξιολόγηση της κάλυψης τοποθετήθηκαν φύλλα χαρτιού ευαίσθητα στην υγρασία (Water Sensitive Papers, WSP), σε έξι τυχαία πρέμνα στον κάθε αμπελώνα. Σε κάθε πρέμνο, τοποθετήθηκαν εννέα WSP σε τρεις διαφορετικές θέσεις (στην αριστερή πλευρά του πρέμνου, στο κέντρο και στην δεξιά πλευρά) και σε τρία διαφορετικά ύψη (στην κορυφή, μέσο και βάση του φυλλώματος). Επίσης τοποθετήθηκε ένα WSP στο έδαφος κάτω από κάθε πρέμνο, ώστε να μετρηθεί η απορροή του ψεκαστικού υγρού. Στους γραμμικούς αμπελώνες επιτεύχθηκε μεγαλύτερη κάλυψη σε ποσοστό 68.82% ± 9.41 (MO ± 1 ΤΑ) έναντι 38.39% ± 3.25 (MO ± 1 ΤΑ) στους κυπελλοειδείς (P<0.05) στους κυπελλοειδείς. Επίσης η κάλυψη στη μέση του πρέμνου ήταν μεγαλύτερη από ότι ήταν μεγαλύτερη από ότι στην κορυφή και στη βάση, τόσο στους κυπελλοειδείς όσο και στους γραμμικούς αμπελώνες (P<0.05). Επιπλέον η απορροή ήταν μεγαλύτερη στους γραμμικούς αμπελώνες σε ποσοστό 75.68% ± 10.66 (MO ± 1 ΤΑ) έναντι 56.56% ±7.48 (MO ± 1 ΤΑ) στους κυπελλοειδείς (P<0.05).
Keywords: Ψεκαστικό υγρό; Φυλλώματος της αμπέλου; Διαμόρφωσης των πρέμνων; Spray coverage; Vine leaves