Έρευνα ενεργειακής συνείδησης και εσωτερικής θερμικής άνεσης των χρηστών... - Χατζηνικόλα, Χρύσω (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η πτυχιακή διατριβή εστιάζει στην αξιολόγηση της κατανάλωσης ενέργειας και της εσωτερικής θερμικής άνεσης των χρηστών σε κτίριο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Το υπό μελέτη κτίριο, αφορά το κτίριο Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας και το οποίο λειτουργεί ως γραφεία των εργαζομένων της διοίκησης και ως αίθουσες διδασκαλίας για τις διαλέξεις των φοιτητών. Ο κύριος στόχος της μελέτης είναι να διερευνηθεί μέσω μιας σειράς ερωτηματολογίων και μετρήσεων πεδίου η συμπεριφορά και συνείδηση των χρηστών και οι επιπτώσεις τους στην κατανάλωση ενέργειας του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η συμπεριφορά και οι συνήθειες των χρηστών στο κτίριο αναλύεται χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ερωτηματολογίων βασιζόμενο στο πρότυπο ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air conditioning Engineers). Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει ερωτήσεις που αφορούν τη θερμική άνεση και το φυσικό φωτισμό και απαντάται από τους φοιτητές και εργαζόμενους του κτιρίου όλες τις εποχές του χρόνου. Σε κάθε ερωτηματολόγιο καταγράφτηκαν διάφοροι παράμετροι που επηρεάζουν τη θερμική άνεση των χρηστών. Η θερμική άνεση των χρηστών αναλύεται με το δείκτη PMV (Προβλεπόμενη μέση ψήφος) και PPD (Προβλεπόμενο ποσοστό δυσαρεστημένων). Όλα τα ερωτηματολόγια συγκρίνονται ανά εποχή, τον προσανατολισμό του κάθε χρήστη σε σχέση με το κτίριο, τις καθημερινές συνήθειες τους, όπως επίσης διάφοροι σχολιασμοί και συγκρίσεις γίνονται με τη χρήση διαγραμμάτων. Οι απαντήσεις των ερωτηματολογίων αναλύθηκαν με τη χρήση του λογισμικού SPSS (Superior Performance Software System). Γίνεται μελέτη στη θερμοκρασία του αέρα, τη σχετική υγρασία και τα επίπεδα φωτισμού του κτιρίου με επί τόπου μετρήσεις, χρησιμοποιώντας εργαλεία μετρητών θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού (Temperature, Humidity, Lux meter tools). Τα στοιχεία συλλέγονται σε καθημερινή βάση, τρεις φορές την ημέρα, για δύο βδομάδες κάθε εποχή. Τα αποτελέσματα και η ανάλυση των μετρήσεων συγκρίνονται με αυτά των ερωτηματολογίων και εξάγονται τα ανάλογα συμπεράσματα. Το μηνιαίο κόστος κατανάλωσης ενέργειας παρουσιάζεται, σε δύο σενάρια της κατανάλωσης από τον εξοπλισμό του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των κλιματιστικών και των λαμπτήρων, που αντιπροσωπεύουν την κατανομή της ενέργειας μεταξύ 24 και 12 ώρες την ημέρα. Αξιολογείται επίσης, η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση της κατανάλωσης στο μισό. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων, τα ερωτηματολόγια και το κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας αναλύονται μέσω σύγκρισης και με βάση αυτά τα αποτελέσματα προτείνονται κρίσιμα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας του κτιρίου, ιδιαίτερα με τη συμβολή των χρηστών.
Keywords: Standard ASHRAE; Electrical energy