Η διερεύνηση της εικονικότητας των συμβόλων Mulberry σε σύγκριση με την εικονικότητα των συμβόλων ParticiPics - Κανάρη, Ελπίδα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Το πεδίο της Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας (ΕΕΕ) με τα διάφορα μέσα επικοινωνίας καθώς και τα είδη συμβόλων τα οποία διαθέτει, μπορεί να στηρίξει άτομα με πολύπλοκες επικοινωνιακές δυσκολίες όπου να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εικονικότητά τους. Η διερεύνηση της εικονικότητας των γραφικών συμβόλων άρχισε κυρίως την δεκαετία του 90, αλλά για τα σύνολα συμβόλων που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες έρευνες που να δίνουν έμφαση σε αυτή. Σκοπός: ο σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση της εικονικότητας των συμβόλων Mulberry συγκριτικά με την εικονικότητα των συμβόλων ParticiPics. Οι ερευνητικές ερωτήσεις ήταν: (1) Ποιος είναι ο βαθμός εικονικότητας των συμβόλων Mulberry σε σύγκριση με τον βαθμό εικονικότητας των συμβόλων ParticiPics; (2) Ποιος είναι ο βαθμός εικονικότητας των συμβόλων Mulberry και ParticiPics σε διάφορες γραμματικές κατηγορίες λέξεων; (3) Ποια είναι η άποψη των συμμετεχόντων αναφορικά με τη σχέση που έχει το χρώμα με την εικονικότητα των συμβόλων; Μεθοδολογία: Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν 20 Ελληνόφωνοι φοιτητές Λογοθεραπείας. Ο τρόπος λήψης των δεδομένων έγινε μέσω ημι- δομημένης συνέντευξης δύο ερωτήσεων και με την παρουσίαση δυο Power Point - ένα για κάθε σύνολο συμβόλων τα οποία βαθμολογήθηκαν σύμφωνα με το Likert scale. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα των ποσοτικών δεδομένων δείχνουν πως η διάμεσος των συμβόλων Mulberry είναι 5 και των συμβόλων ParticiPics είναι 4,5 που σημαίνει ότι τα Mulberry έχουν ελάχιστα πιο ψηλή εικονικότητα από τα ParticiPics. Επίσης, στις γραμματικές κατηγορίες των συμβόλων Mulberry διαφάνηκε πως η εικονικότητα των ρημάτων είναι ελάχιστα πιο ψηλή από την εικονικότητα των ουσιαστικών. Αντίθετα στα σύμβολα Mulberry διαφάνηκε πως τα ουσιαστικά έχουν υψηλότερη εικονικότητα από τα ρήματα. Τα αποτελέσματα που αναδύθηκαν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων μέσω της συνέντευξης έδειξαν πως 16 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το χρώμα βοηθά στην αναγνώριση της σχέσης του συμβόλου με την έννοια και σχετίζεται με την εικονικότητά τους και οι 4 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι μπορεί και να μπερδεύει. Συμπεράσματα: Και τα δύο σύνολα συμβόλων έχουν υψηλή εικονικότητα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που παρουσιάζουν δυσκολίες στην επικοινωνία τους.
Keywords: Σύμβολα Mulberry; Σύμβολα ParticiPics; Εικονικότητα; Mulberry Symbols; ParticiPics Symbols; Iconicity