Η αντιλαμβανόμενη κοινωνική στήριξη στις θηλάζουσες μητέρες - Κόντζιαλη, Στέλλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Τα ποσοστά των παιδιών που θηλάζουν δείχνουν ότι ο μητρικός θηλασμός αποφεύγεται ή διακόπτεται νορίς. Η κοινωνική στήριξη για τον μητρικό θηλασμό είναι θέμα που αφορά την Νοσηλευτική και τις επιστήμες υγείας γενικότερα καθώς οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να συμβάλουν στην παροχή εκπαίδευσης και πληροφόρησης των μητέρων και των οικογενειών. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ανασκόπησης ήταν η διερεύνηση της σχέσης της κοινωνικής στήριξης των μητέρων ως προς την έναρξη και διάρκεια του θηλασμού και αναγνώριση των πηγών στήριξης. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση την ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων (CINAHL-EBSCO, EMBASE) με λέξεις κλειδιά (social support ή intervention factors) και (breastfeeding ή breastfeeding mothers). Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 12 μελέτες, κατά την περίοδο 2008-2013, οι οποίες πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι η παροχή κοινωνικής στήριξης στις μητέρες, σχετίζεται θετικά με την ενίσχυση της απόφασής τους να θηλάσουν και με την αύξηση της διάρκειας θηλασμού. Οι κύριες πηγές κοινωνικής στήριξης που αναγνωρίστηκαν, ήταν οι επαγγελματίες υγείας, η οικογένεια, οι φίλοι και η συνεργάτες των μητέρων. Συμπεράσματα: Η παροχή κοινωνικής στήριξης από το κοινωνικό δίκτυο των μητέρων αλλά και από τους επαγγελματίες υγείας προωθεί την έναρξη και διατήρηση του θηλασμού και αποτελεί πρακτική στην οποία οι νοσηλευτές χρειάζεται να παρέμβουν.
Keywords: κοινωνική στήριξη; παράγοντες παρέμβασης; θηλασμός; θηλάζουσες μητέρες