Οι απόψεις των προπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής Κύπρου και Ελλάδας για την εκπαίδευση τους σε σχέση με την ασφάλεια των ασθενών - Δημητριάδου, Μαρία (ς, 2021)
Εισαγωγή: Στις μέρες μας, η ασφάλεια των ασθενών (ΑΑ) βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των Εθνικών Συστημάτων Υγείας. Οι νοσηλευτές έχουν έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη διασφάλιση και στη βελτίωση της AA. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία που διαπιστώνουν ότι η ΑΑ δεν ενσωματώνεται επαρκώς στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών νοσηλευτικής. Συνεπώς, αυτό δεν βοηθά τους φοιτητές να αποκτήσουν επιστημονικές γνώσεις και να αναπτύξουν ισχυρές ικανότητες, προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια των ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής τους ζωής. Σκοπός: Σκοπός της μελέτης είναι η διερεύνηση των απόψεων των προπτυχιακών φοιτητών νοσηλευτικής στην Κύπρο και την Ελλάδα σε σχέση με τις γνώσεις, τις στάσεις και τις δεξιότητες που έχουν λάβει για την ασφάλεια ασθενών μέσα από την εκπαίδευση τους. Επιπρόσθετα, μελετώνται και οι απόψεις των φοιτητών σε σχέση με τις παραλείψεις φροντίδας, οι οποίες εντάσσονται στο θεωρητικό πλαίσιο των νοσοκομειακών λαθών.
Keywords: Ασφάλεια ασθενών; προπτυχιακή νοσηλευτική εκπαίδευση; ικανότητες; γνώσεις; στάσεις; δεξιότητες; φοιτητές νοσηλευτικής; nursing students; patient safety; undergraduate curriculum; knowledge; attitudes; skills