Γνώσεις, στάσεις και πρακτικές επαγγελματιών υγείας στη φυματίωση - Σιαμαρή, Ραφαέλλα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η Φυματίωση σύμφωνα με αναφορές από τον WHO (World Health Organization) είναι και παραμένει μία από τις πιο μολυσματικές ασθένειές παγκοσμίως και αποτελεί βασικό πρόβλημα για πολλές πολιτείες ακόμα , αν και την τελευταία δεκαετία καταγράφτηκαν πάρα πολλοί θάνατοι λόγο της φυματίωσης, η πανδημία ήταν ένα εμπόδιο που έφερε ανατροπή και «κατέστρεψε» χρόνια παγκόσμιας προόδου στην αντιμετώπιση της φυματίωσης και για πρώτη φορά σε πάνω από δεκαετία καταγράφτηκε αυξημένο ποσοστό θανάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ για το 2021. Όσο άρτια εκπαιδευμένο και αν είναι το προσωπικό στον τομέα της υγείας παρατηρούνται πολλά κενά στη σωστή διαχείριση και πρόληψη αυτής της μολυσματικής ασθένειας. Απαραίτητο θεωρείται η αναβάθμιση εκπαιδεύσεων των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση της φυματίωσης. Σκοπός: Κύριος στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η διερεύνηση των γνώσεων στάσεων και πρακτικών των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την πρόληψη και τον έλεγχο της φυματίωσης. Υλικό Μέθοδος: Για την εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από έρευνες, άρθρα, επιστημονικές ιστοσελίδες σχετικά με τη φυματίωση. Η αναζήτηση της διεθνούς βιβλιογραφίας έγινε με τη βοήθεια από βάσεις δεδομένων όπως: (PubMed, Google Scholar). Η αναζήτηση κατέληξε σε σύνολο 8 άρθρων, με τις λέξεις κλειδιά ((((knowledge) OR (attitudes)) OR (practices)) AND (tuberculosis prevention)) AND (healthcare workers) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 8 μελέτες κατά την περίοδο 2016-2021, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Κατά την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως πολλοί επαγγελματίες υγείας δεν διακατέχουν τις κατάλληλες γνώσεις, πρακτικές και στάσεις που απαιτούνται για την πρόληψη και διαχείριση απέναντι στη φυματίωση. Βάση των περισσότερων μελετών που διερευνήθηκαν φάνηκε πως ελάχιστο ποσοστό από τους επαγγελματίες υγείας έχουν τις κατάλληλες γνώσεις περί πρόληψης και τον ελέγχου της φυματίωσης και αυτό δρα αρνητικά στην αποτελεσματική φροντίδα των ασθενών αλλά και στην πρόληψη του προσωπικού αλλά και των ασθενών από την λοίμωξη αυτή. Οι περισσότερες έρευνες που μελετήθηκαν είχαν αρνητικά αποτελέσματα περί των γνώσεων, πρακτικών και στάσεων των επαγγελματιών υγείας για τη φυματίωση. Συμπεράσματα: Στις μελέτες της παρούσας εργασίας φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης σχετικά με τη πρόληψη και τον έλεγχο της φυματίωσης . Όλοι οι επαγγελματίες υγείας οφείλουν να εκπαιδευτούν κατάλληλα έτσι ούτος ώστε να ξέρουν να διαχειριστούν καταστάσεις που σχετίζονται με τη λοιμώδη νόσο.
Keywords: Γνώσεις; Στάσεις; Πρακτικές; Φυματίωση; Επαγγελματίες Υγείας; Πρόληψη Φυματίωσης; Knowledge; Attitudes; Practices; Tuberculosis; Health Professionals; Tuberculosis Prevention