Η επιβάρυνση της οικογένειας με παιδί με βρογχικό άσθμα και ο Νοσηλευτικός ρόλος - Ττοουλά, Αγγέλα (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Το «βρογχικό άσθμα» είναι μια συχνή πάθηση που προσβάλει διεθνώς 2-30% του πληθυσμού . Η επίπτωση στα παιδιά είναι μεγαλύτερη από ότι στους ενήλικες. Το βρογχικό άσθμα αποτελεί από τις συχνότερες αιτίες απουσιών των παιδιών από τα σχολεία και επισκέψεων των παιδιών στα επείγοντα περιστατικά των. Υπολογίζεται ότι στην Αγγλία περίπου 15 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από άσθμα. Τόσο η συχνότητα όσο και η θνητότητα λόγω του βρογχικού άσθματος αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Η συνεχής αυτή αύξηση οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του περιβάλλοντος και του τρόπου διαβίωσης στις κοινωνίες δυτικού τύπου, δηλαδή στην αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και στις σύγχρονες κτηριακές κατασκευές που απομονώνουν το ενδο-οικιακό περιβάλλον, εγκλωβίζοντας τα ασθμογόνα ερεθίσματα. Σκοπός: Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν επαρκείς γνώσεις για να αναγνωρίσουν την έναρξη μιας κρίσης άσθματος και το αίτιο τις, ενώ δεν μπορούν επίσης να εκτιμήσουν ορθά την σοβαρότητα της. Πολλοί νοσηλευτές επίσης δεν αξιολογούν σωστά την βαρύτητα του συριγμού με αποτέλεσμα να υποεκτιμάται η επικινδυνότητα των ασθματικών κρίσεων. Η εργασία αποσκοπεί στο να διερευνήσει την ύπαρξη επιβάρυνσης σε οικογένειες με παιδί με βρογχικό άσθμα, σε ποιες διαστάσεις εκδηλώνεται αυτή η πιθανή επιβάρυνση και ποια είναι η συμβολή του νοσηλευτικού ρόλου στην διαχείριση της. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η μελέτη επιστημονικών άρθρων από έγκυρα συναφή με το θέμα περιοδικά καθώς και η αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας ελληνικής και διεθνούς σε βάσεις δεδομένων όπως (Pubmed, Medline, GoogleScholar, Cinahl, WHOSIS, EuroStat) με λέξεις κλειδιά : «nurse», «paediatric bronchial asthma», «care», «parents», με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Συμπεράσματα: Συμπερασματικά, από το σύνολο των υπαρχόντων δεδομένων προκύπτει ότι το παιδικό άσθμα επιβαρύνει την οικογένεια του. Ο ρόλος του νοσηλευτή θα πρέπει να είναι καθοδηγητικός, ενημερωτικός και αποτροπής συμπτωμάτων κατάθλιψης στις μητέρες, γονείς και γενικά φροντιστές του παιδικού άσθματος. Αποτελέσματα: Η ανασκόπηση κατέληξε σε 26 μελέτες. Με βάση τους ερευνητές καταλήγουμε στο ότι οικογένειες με παΐδι με βρογχικό άσθμα υποφέρουν από άγχος και κατάθλιψη αλλά και από οικονομικές επιβαρύνσεις.
Keywords: Βρογχικό άσθμα; Παιδιά; Ατμοσφαιρικοί ρύποι; Ασθμογόνα ερεθίσματα; Νοσηλευτικός ρόλος