Υπολογισμός του αποτυπώματος άνθρακα για την καλλιέργεια της πατάτας - Θεοδώρου, Μαρία (Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Managment, Cyprus University of Technology, 2021)
Η έρευνα είχε σαν σκοπό να υπολογιστεί το αποτύπωμα άνθρακα στην καλλιέργεια πατάτας στο νησί, έτσι ώστε να διαφανεί πως σχετίζεται με την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε τεμάχια της περιοχής της ελεύθερης Αμμοχώστου αλλά και στην περιοχή της Λευκωσίας. Στις δύο αυτές περιοχές δόθηκαν ερωτηματολόγια σε πατατοπαραγωγούς, έτσι ώστε να καταγραφούν οι διάφορες πρακτικές διαχείρισης, οι μικροκλιματικές συνθήκες, οι τύποι των εδαφών, τα υλικά και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν. Για την επεξεργασία των δεδομένων από τα ερωτηματολόγια και για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και του ισοζυγίου C στα εδάφη των τεμαχίων χρησιμοποιήθηκε το διαδικτυακό εργαλείο Cool Farm Tool. Μέσα από αυτή την διαδικασία προέκυψε ότι υπάρχουν τεμάχια δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν τα τεμάχια με υψηλές εισροές τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλό αποτύπωμα άνθρακα με τιμή 2,76kg CO2-eq / kg πατάτας, και τα τεμάχια με χαμηλές εισροές τα οποία παράγουν αντίστοιχα χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, με τιμή 0,301kg CO2-eq / kg πατάτας. Αυτή η μεγάλη διακύμανση μεταξύ των δυο κατηγοριών οφείλεται σε διαφορές μεταξύ των καλλιεργητικών πρακτικών που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς. Διαφορές κυρίως οι οποίες σχετίζονται με την χρήση ενέργειας στο τεμάχιο για διάφορες καλλιεργητικές πρακτικές (επεξεργασία εδάφους, φύτευση, φυτοπροστασία, εξαγωγή, άρδευση) και διαφορές στην χρήση λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Keywords: Kαλλιέργεια πατάτας; Eκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Kλιματική αλλαγή; Aποτύπωμα άνθρακα; Potato crop; Greenhouse gas emissions; Climate change; Carbon footprint