Διερεύνηση των επιπέδων θνησιμότητας και των κυριότερων αιτιών πρόκλησης θανάτου ατόμων με ψυχογενή ανορεξία - Χαραλάμπους, Γεωργία (Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Εισαγωγή: Η ψυχογενής ανορεξία αποτελεί μια διατροφική διαταραχή η οποία συναντάται πιο συχνά σε έφηβες και νεαρές γυναίκες. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από υψηλό κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπέδων θνησιμότητας και των κυριότερων αιτιών πρόκλησης θανάτου, ατόμων με ψυχογενή ανορεξία. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας. Έγινε αναζήτηση της σχετικής βιβλιογραφίας σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων PubMed, Medline, Cinahl, Google Scholar, Biomed Central. Η αναζήτηση του υλικού βασίστηκε στις λέξεις κλειδιά: anorexia nervosa, mortality, prognostic factors, causes of death. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 5 άρθρα, κατά την περίοδο 2005¬2011, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από τη συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας βρέθηκε ότι τα επίπεδα SMR κυμαίνονταν από 6.2 μέχρι 10.6. Το κυριότερο αίτιο θανάτου ήταν κυρίως οι αυτοκτονίες. Ακόμη, οι προγνωστικοί παράγοντες πρόκλησης θανάτου μπορούν να ομαδοποιηθούν σε σωματικούς και ψυχολογικούς, με πιο συχνούς το χαμηλό ΔΜΣ και τη χρήση αλκοόλ. Συμπεράσματα: Κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος και η εφαρμογή παρεμβατικών προγραμμάτων ενημέρωσης των εφήβων και των γονέων τους, καθώς και των ατόμων που ήδη πάσχουν από ψυχογενή ανορεξία, για τα υψηλά επίπεδα SMR, τα αίτια πρόκλησης θανάτου και για τους προγνωστικούς παράγοντες πρόκλησης θανάτου, ώστε να μπορέσουν να αποφύγουν το θάνατο με κατάλληλη καθοδήγηση από ειδικούς.
Keywords: Ψυχογενής ανορεξία; Θνησιμότητα; Αίτια θανάτου; Προγνωστικοί παράγοντες