Διαχείριση οργανικών αποβλήτων στο Δήμο Κάτω Πολεμιδιών - Στυλιανού, Άντρια (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Σκοπός της παρούσας Πτυχιακής Διατριβής είναι η χωριστή συλλογή αποβλήτων στο Δήμο Κάτω Πολεμιδίων και πιο συγκεκριμένα των οργανικών αποβλήτων με στόχο, τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, δεδομένης της έλλειψης βασικών υποδομών διαχείρισης καθώς και για ένα πιο υγιές περιβάλλον. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται οι κατηγορίες των στερεών αποβλήτων, η ιεράρχηση των στόχων για τη διαχείριση των αποβλήτων όπου αρχικά είναι η πρόληψη, ελαχιστοποίηση, ανακύκλωση, ανακύκλωση, ανάκτηση ενέργειας και η διάθεση. Ακολούθως αναφέρονται οι διαχρονικοί στόχοι για την τελική διάθεση των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων (Οδηγία 99/31/ΕΕ) και οι διαχρονικοί στόχοι βάση της Οδηγία 2008/98/ΕΕ για την προετοιμασία, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών, την πρόληψη των αποβλήτων, την διαχείριση των αποβλήτων τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της ανθρώπινης υγείας, και τέλος το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα οργανικά απόβλητα και μια σύντομη παρουσίαση των μεθόδων μέσω των οποίων μπορούν τα οργανικά απόβλητα να διαχειριστούν. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται η διαδικασία της κομποστοποίησης τόσο σε αερόβιες αλλά και αναερόβιες συνθήκες καθώς και οι παραμέτροι της κομποστοποίησης για την παραγωγή κομπόστ υψηλής ποιότητας και ενέργειας. Ακολουθούν τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου Κάτω Πολεμιδίων ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφεται η υφιστάμενη διαχείριση των ΑΣΑ, οι ποσότητες που παρήλθαν το 2014, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, οι υφιστάμενες υποδομές και τα συστήματα διαχείρισης που υπάρχουν στο Δήμο και τέλος γίνεται η αξιολόγηση του κόστους της υφιστάμενης κατάστασης. Στο έκτο κεφάλαιο προτείνεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των ΑΣΑ όπου κύριως στόχος είναι η χωριστή συλλογή διάφορων ρευμάτων και η δημιουργία κεντρικού Πράσινου Σημείου και επιπλέον έξι μικρών πράσινων σημείων συλλογής σε κάθε ενορία του Δήμου όπου θα βοηθούν το κεντρικό σημείο. Στο σημείο αυτό αναφέρεται και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των δράσεων όπου μπορούν να iv πραγματοποιηθούν αν ο Δήμος Κάτω Πολεμιδίων θελήσει να δημιουργήσει αυτό το σχέδιο. Επίσης αναφέρεται η μονάδα παραγωγής βιοαερίου, οι χρήσεις του και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Στο έβδομο και τελευταίο κεφάλαιο αναφέρονται όλα τα λειτουργικά κόστοι για τη χωριστή συλλογή των ρευμάτων καθώς και της δημιουργίας του Κεντρικού Πράσινου σημείου. Τέλος, γίνεται η ανάλυση κόστους οφέλους όπου προκύπτει ότι ο Δήμος με τη χωριστή συλλογή των αποβλήτων θα έχει όφελος.
Keywords: Απόβλητα; Δήμος Κάτω Πολεμιδιών; Λεμεσός; Κύπρος; Στερεά απόβλητα; Ανακύκλωση; Οργανικά απόβλητα; Κομποστοποίηση