Βιολογική ανάκτηση φωσφόρου απο αναερόβια χωνεμένη λάσπη - Ανδρονίκου, Μαρία (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ο περιορισμός των αποθεμάτων του φωσφόρου και το μεγάλο κόστος για την εξόρυξη του, αναγκάζει την επιστημονική κοινότητα να στραφεί σε νέες βιοχημικές μεθόδους μέσω των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάκτηση του από ρεύματα αποβλήτων με χρήση μικροοργανισμών. Στην παρούσα εργασία, σκοπός είναι η μελέτη της δυνατότητας της βιολογικής προσέγγισης για την εξαγωγής του φωσφόρου με χρήση οξεόφιλων μικροοργανισμών από αναερόβια χωνεμένη λάσπη η οποία προέρχεται από σταθμό βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί ανάκτηση του. Η εργασία αποτελείται από 4 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις συμβατές οργανικές ουσίες, πότε παράγονται και πως αυτές θα μπορούσαν να επιδρούν σε οξεόφιλους μικροοργανισμούς όταν αυτοί βρίσκονται υπό την επήρεια ενός στρεσογόνου παράγοντα. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην λάσπη και πως επεξεργάζεται στην Κύπρο και στην τεχνική της βιοεκχύλισης με την οποία θα πραγματοποιηθούν τα πειράματα. Ακόμη γίνεται αναφορά στα είδη των οξεόφιλων μικροοργανισμών και πιο συγκεκριμένα αυτά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά τα πειράματα μαζί με τους μηχανισμούς αντιδράσεων που καταλύουν και τους παράγοντες οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν συνθήκες στρες σε αυτούς. Τέλος γίνεται αναφορά στις μεθόδους ανάκτησης του φωσφόρου τόσο χημικά με χρήση οργανικού διαλύτη όσο και βιολογικά με προσροφητικό μέσο τα τσόφλια αυγών. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο πρώτα για την μελέτη των οργανικών διαλυτών ουσιών σε οξεόφιλους μικροοργανισμούς, ύστερα για την βιοεκχύλιση του φωσφόρου χρησιμοποιώντας σίδηρο- οξειδωτικούς, θείο-οξειδωτικούς και Sulphate-reducing bacteria (SRB) μικροοργανισμούς και τέλος για την ανάκτηση του φωσφόρου με χημικό και βιολογικό τρόπο. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται και αναλύονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από όλα τα πειράματα. Παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξάγονται από τα πειραματικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης εργασίας και δίνονται εισηγήσεις για μελλοντική έρευνά.
Keywords: Φώσφορος; Αναερόβια λάσπη; Βιοεκχύλιση; Ανάκτηση; Τσόφλια αυγών