Συμβατική και ολοκληρωμένη διαχείριση του φυλλορύκτη της ντομάτας (Tuta absoluta) σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας - Κυριάκου, Λουκάς (My University, 2022)
Στη συγκεκριμένη μελέτη διερευνήθηκε η αντιμετώπιση του φυλλορύκτη της ντομάτας, Τuta absoluta (Lepidoptera: Gelechidae) σε συμβατική και ολοκληρωμένη καλλιέργεια θερμοκηπιακής ντομάτας. Οι πληθυσμοί του λεπιδοπτέρου παρακολουθούνταν με δειγματοληψίες φύλλων εβδομαδιαίως. Για την αντιμετώπιση του εντόμου στο θερμοκήπιο ολοκληρωμένης παραγωγής έγινε μία εξαπόλυση του αρπακτικού εντόμου Macrolophus pygmaeus (Hemiptera: Miridae) και χρησιμοποιήθηκαν παγίδες και η τεχνική παρεμπόδισης της σύζευξης. Επιπρόσθετα, έγιναν ψεκασμοί με σκευάσματα που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία. Σε αντίθεση, στη συμβατική διαχείριση η αντιμετώπιση του εντόμου έγινε με χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών. Ο μέσος όρος στοών ανά φύλλο ήταν 8.28 και 3.33 στο θερμοκήπιο ολοκληρωμένης και συμβατικής διαχείρισης, αντίστοιχα. Δεν παρατηρήθηκε προσβολή καρπών σε κανένα από τα δύο θερμοκήπια. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης εισηγούνται ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση του φυλλορύκτη της ντομάτας μπορεί να εφαρμοστεί σε θερμοκηπιακή καλλιέργεια ντομάτας στην Κύπρο. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για διερεύνηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου υπό διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες.
Keywords: Tuta absoluta; Ντομάτα; Θερμοκηπιακή καλλιέργεια; Φερομόνες; Tuta absoluta; Tomato; Greenhouse production