Ανθεκτικότητα πληθυσμών του παθογόνου της τεφράς σήψης Botrytis cinerea σε μυκητοκτόνες ουσίες - Χριστοδούλου, Σουζάνα (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Κατά τη διάρκεια του έτους 2013 συλλέχθηκαν από τις επαρχίες Λάρνακας, Λεμεσού και Αμμοχώστου 220 απομονώσεις του μύκητα Botrytis cinerea. Πιο συγκεκριμένα οι απομονώσεις συλλέχθηκαν από υπό κάλυψη καλλιέργειες φράουλας, τομάτας, αγγουριού, μελιτζάνας, φασολιού και τριαντάφυλλου. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος της ευαισθησίας των απομονώσεων σε επτά ομάδες μυκητοκτόνων με διαφορετικό τρόπο δράσης με την μέθοδο των διαχωριστικών συγκεντρώσεων. Αναλυτικότερα, οι δραστικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν οι ακόλουθες: boscalid, cyprodinil, fenhexamid, fludioxonil, iprodione, pyraclostrobin και thiophanate-methyl. Επίσης πραγματοποιήθηκε έλεγχος της γενετικής παραλλακτικότητας των κυπριακών πληθυσμών του μύκητα Botrytis cinerea. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε έλεγχος για την ύπαρξη των ομάδων Botrytis pseudocinerea, Botrytis group S και Botrytis cinerea sensus stricto στους πληθυσμούς του είδους Β. cinerea. Τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας αποτυπώνουν την έντονη ύπαρξη του φαινομένου της πολλαπλής ανθεκτικότητας στους πληθυσμούς του μύκητα στην Κύπρο, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές και καλλιεργητικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τις υπό κάλυψη καλλιέργειες, όπως επίσης και την επιπόλαια χρήση βοτρυδιοκτόνων από τους καλλιεργητές. Τα ποσοστά ανθεκτικών απομονώσεων παρουσιάζουν διαφορές ως προς τις διάφορες δραστικές ουσίες, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στο έτος εγγραφής του σκευάσματος, στη δραστικότητα του, όπως και στο τρόπο δράσης των δραστικών ουσιών. Στην παρούσα έρευνα δεν βρέθηκε ανθεκτική απομόνωση στη δραστική ουσία fludioxonil, γεγονός που πιθανός οφείλεται στη μείωση της παθογένειας των ανθεκτικών στελεχών. Αναφορικά με τη γενετική παραλλακτικότητας του πληθυσμού που μελετήθηκε φαίνεται ότι στην Κύπρο κυρίαρχη είναι η ομάδα Botrytis cinerea sensus stricto, αλλά καταγράφεται και η ομάδα Botrytis group S, η οποία χαρακτηρίστηκε πρόσφατα σε καλλιέργειες φράουλας στην Γερμανία. Τέλος, η ομάδα Botrytis pseudocinerea φαίνεται να απουσιάζει παντελώς από τους κυπριακούς πληθυσμούς του Botrytis cinerea. Status of fungicide resistance in populations of the gray mold pathogen Botrytis cinerea in formulated products registered in Cyprus.
Keywords: Μύκητας Botrytis cinerea